U Banjaluci će u četvrtak, 18. jula, biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

posebna sjednica-nsrs.jpg

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa "za" /članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića/ i jednim glasom protiv /predsjedavajućeg Dodika/ usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Srpski član Predsjedništva Dodik je, u skladu sa Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom, navodi se u saopštenju.

Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

- Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjacki član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka - piše u Ustavu.

U danu kada je konačno potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi u Gradišci članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na sjednici Predsjedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, koju su usvojili preglasavanjem, pokušali da naprave subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to je danas potvrdio pred novinarima u Sarajevu, naglasivši da su ga na sjednici Džaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu zbog čega je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.