Crna Gora - Foto: ilustracija
Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) donijela je mišljenje kojim se daje mogućnost građanima kojima su istekla dokumenta da ostvare biračko pravo, a takvih je sada oko 30.000, potvrđeno je "Vijestima".

Članovi Komisije su se na sjednici složili da građanima koji ne zamjene lična dokumenta do izbora, treba dozvoliti da glasaju, potvrdio je Vijestima predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Mišljenje je utvrđeno na inicijativu Demokrata Crne Gore, a DIK je stava da građani koji dođu na birališe treba da se identifikuju.

Ako se provlačenjem njihovog dokumenta kroz aparat za identifikaciju potvrdi da je legalan, to što je datum važenja istekao ne bi trebalo da spriječi glasanje.

Za takav stav nije konsultovano Ministarstvo unutrašnjih poslova jer u DIK-u smatraju, kako su rekli, da je sprovođenje izbora u njihovoj nadležnosti.

Demokrate su, u inicijativi koju je potpisao član Predsedništva Neven Gošović, tražile mišljenje da li će birač, na izborima 30. avgusta, moći da dokaže identitet i ostvari biračko pravo na osnovu lične karte koja je izdata u skladu sa zakonom, a kojoj je istekao rok važenja.

Gošović je u inicijativi naveo podatak koji je nedavno MUP saopštio da 50.000 građana ima dokumenta sa isteklim rokom važenja.

Generalna direktorka Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milanka Baković u utorak je rekla da je trenutno 30.000 građana kojima su istekla lična dokumenta.

Baković je kazala da od 30.000 građana trenutno oko 7.500 građana nema nikakav dokument, ili ima stari iz doba SFRJ.

NKT je u prvom talasu epidemije objavio da istekla dokumenta važe do daljeg, ali kako su u međuvremenu šalteri ponovo otvoreni, ta odredba više ne važi.