Bar - Bogojavljenje - Foto: SRNA
Ovogodišnje obilježavanje praznika Bogojavljenje u Crnoj Gori neće pratiti tradicionalno plivanje za Časni krst, potvrđeno je Srni iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na društvenim mrežama juče su objavljene informacije da plivanja neće biti u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić rekao je da u Nikšiću ove godine neće biti organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst, a zlatnik sa likom Isusa Hrista, koji se dodjeljuje onome ko prvi stigne do Časnog krsta, biće dodijeljen zdravstvenim radnicima u gradu pod Trebjesom.

- Oni su prvi stigli do onoga Časnog krsta, prvi su bili i danas su na prvom mjestu, tamo gdje je veliko stradanje i tamo gdje je velika potreba. Oni i danas nose taj Časni krst Gospodnji za sve nas i za one koji su oboljeli od ove i drugih bolesti - rekao je Jokić.

Jokić je istakao da su zdravstveni radnici u Nikšiću i u Brezoviku nesebično pokazali svoju ljubav prema bolesnima i svima dali primjer kako se treba žrtvovati za bližnjega svoga.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".