Budva (foto:Vuk Lajović) -
U Crnoj Gori su zabilježena masovna hapšenja, od narodnih poslanika, lokalnih funkcionera, građanskih aktivista, pa sve do vatrogasaca. Procesuirane su 53 osobe.

Policija je navela da su građani napali policijske službenike, a nevladin sektor da je Crna Gora prešla u otvorenu diktaturu Mila Đukanovića.

Crnogorska policija je tokom dana sve blokirala, od opštinske zgrade, do Službe zaštite i spasavanja. U zgradi opštine boravio je specijalni tužilac koji je pregledao dokumentaciju. Rukovodstvo budvanske opštine je poručilo da će svaki dan dolaziti na posao, optužujući DPS-ovce da su izvršili državni udar i da su poslušnici režima.

- Tražim zakonski osnov da ne mogu da radim. Krši se Ustav i zakon, posebno od strane policije. Ostanite mirni, oni žele haos, ali moraće odgovarati za svoje postupke - rekao je Marko Carević, predsjednik opštine Budva.

- To je izvedeno nevjerovatnom sinhronizacijom svih državnih službi. Ljudi koji su odgovorni za haos u Budvi su naši sugrađani, oni su slijepi poslušnici naredbodavaca iz Podgorice, koji žele po svaku cijenu da se dohvate budvanskih resursa - naglasio je Krsto Radović, predsjednik SO Budva.

Policija je privela vatrogasace, načelnika Službe za zaštitu i spasavanje, potpredsjednika demokrata i izvršnu direktorku budvanskog Vodovoda. Uhapšena je i sestra Andrije Mandića, kada je poslanici Demokratskog fronta Marini Jočić, koja se takođe nalazi u pritvoru, odnijela lijekove.

- Slučaj hapšenja moje sestre je to potvrdio. Ovaj režim udara na nejač, udara na porodicu, na djecu, žene. Crnogorski režim sve više pokazuje svoje ružno lice koje se sve više gadi građanima Crne Gore - naveo je Andrija Mandić, lider Demokratskog fronta.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuju da je "svakom građaninu jasno da su aktuelni premijer i direktor policije, kao i specijalni tužilac, samo puki izvršioci samovolje jednog čovjeka i da je Crna Gora prešla u otvorenu diktaturu Mila Đukanovića".

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS je navela u saopštenju:"Dešavanja u Budvi predstavljaju ogoljeno, brutalno nasilje partijske policije nad građanima Crne Gore. Najnoviji snimci na kojima se vidi da pripadnici policije šutiraju i tuku već onesposobljene i svezane građane, predstavljaju užasavajući dokaz brutalne političke zloupotrebe zarobljenih institucija".

U policiji navode da su sva okupljanja građana bila nezakonita i da je policija napadnuta. Savjet za građansku kontrolu policije smatra da primjena policijskih ovlašćenja ne može prestati, nazivajući proteste potunom pobunom protiv države Crne Gore.