Srn2023-4-23_1056785_0.jpg (620 KB)

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i 127.000 antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Vijenac je položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim su u pratnji bili predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Srn2023-4-23_1054672_1.jpg (543 KB)

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu, a među njima ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske Ambasade.

Cvijeće su položile i delegacije udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, jevrejskih opština Banjaluka, Mostar i Doboj, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, Vijeću naroda, ministri u Vladi Republike Srpske, ministri u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i Nenad Nešić, delegacija Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Na grobnom polju "Topole" cvijeće su položili i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporomi Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon.

Svi učesnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u koncentracionom logoru

Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini nose na reverima značku sa "Topolom užasa" koja je simbol jasenovačkog stradanja.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, biće služen parastos srpskim žrtvama, te upućene jevrejska i romska molitva, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 đece.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.