Dunje 5.jpg (1.23 MB)

Na plantaži Danila Škera u Pridvorcima, danas je simbolično, sa stotinjak mališana iz vrtića „Naša radost“, počela berba dunja.

Nagrađivani i jedini uzgajivač dunja u istočnoj Hercegovini, kaže da na imanju u Pridvorcima ima 450 stabala dvije sorte - leskovačke dunje, koja daje količinu i aromatičnog vranjskog dunjca.

„Svake sezone je prinos sve bolji, ovo je sedma godina od kada uzgajam dunje i trebalo bi da ima najveći rod, od nekoliko tona kvalitetnih plodova. Trenutno je slador oko 18, a biće blizu 20. Nakon berbe, uslijediće i pečenje rakije, koja je na sajmovima osvajala zlatne medalje, do sada ukupno 14“, ističe Škero.

On kaže da je ljubav prema dunjama počela u djetinjstvu, dok je živio u Sarajevu i u sobi osjećao miris dunje na ormaru.

„Nadam se da ću ljubav prema dunjama prenijeti na nekog od ovih mališana, koji dolaze kod mene na berbu. Svima koji bi da se bave uzgojem, savjet je da, uz mnogo ljubavi, treba i dosta upornosti i odricanja, jer se svaki dan koji ne provedem među dunjama `osjeti’ i treba duplo vremena da se nadoknadi“, pojašnjava Škero.

Dunje 3.jpg (1.17 MB)

Aleksandra Vreća, vaspitač u „Našoj radosti“, navela je da je na današnju berbu došlo preko stotinu mališana iz tri predškolske ustanove.

„Uživamo i djeca i mi vaspitači, pravo je zadovoljstvo što smo danas na ovom lijepom mjestu. Boravak u prirodi i fizička aktivnost su veoma značajni za djecu ovog uzrasta, radi poboljšanja motoričkih i fizičkih sposobnosti, pogotovo u vrijeme modernih tehnologija“, ističe Vreća.

Djeca nisu krila zadovoljstvo što su dan proveli među dunjama.

„Bilo mi je super u berbi, ali i u putu s drugarima, jer smo se vozili autobusom, a onda smo zajedno šetali do dunja“, kaže Arsenije Ćećez.

Asja Zubac i Novak Kovač uglas ističu da im je bilo lijepo dok su brali dunje, a naročito su, kako navode, srećni što im je „čika Danilo dao nagrade – mirisne dunje i slatkiše“.

Danilo Škero kaže da su mu djeca „najbolji polaznici“ i da neće mijenjati tradiciju početka berbe s njima, jer je nakon njihove prošlogodišnje posjete osvojio još 12 zlatnih nagrada.

Dunje 2.jpg (1.23 MB)

Dunje 4.jpg (958 KB)