Novac.jpg

U Federaciji BiH od januara 2024. minimalna zagarantovana plata će biti 1.000 KM, potvrdio je nedavno federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Znači li to da će po prvi put u posljednjih nekoliko godina minimalac u Federaciji biti veći nego u Republici Srpskoj?
Potpredsjednik Saveza sindikata RS, Danko Ružičić, potvrdio je za Srpskainfo da su u toku pregovori o potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora u Srpskoj.

– I mi zahtijevamo pregovore sa socijalnim partnerima o povećanju najniže plate za 2024 godinu, jer 700 KM je izuzetno mali iznos ako se uzme u obzir svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, komunalnih usluga i prevoza – kaže Ružičić.

On, međutim, ističe da nije jedini cilj ispregovarati samo što veći minimalac.

– Minimalna plata bi trebalo da bude samo za nekvalifikovane radnike, koji rade najmanje složene poslove, a ne da minimalac, ili platu tek nešto veću od minimalca, primaju, na primjer, i inženjeri – kaže Ružičić.

On podsjeća da je za minimalac od 700 KM, ili platu tek neznatno veću od minimalne, u junu radilo čak 62.493 radnika, ili više od 20 odsto zaposlenih u Republici Srpskoj.

– Savez sindikata RS se zalaže da se opštim kolektivnim ugovorom odrede minimalne plate za svako radno mjesto, odnosno stepen stručnosti – kaže Ružičić.

To bi, pojašnjava naš sagovornik, podrazumijevalo da se u opšti kolektivni ugovor ugrade koeficijenti po stručnoj spremi potrebnoj za svako radno mjesto, koji bi se množio sa najnižom platom u RS.

– Ali to bi bili samo najniži koeficijenti, odnosno zagarantovani iznosi plata, a bolji uslovi bi se mogli dalje ugovarati granskim kolektivnim ugovorima ili pregovorima s poslodavcem – kaže Ružičić.

Istina, ni u Federaciji BiH, to nije „onih“ 1.000 KM koje su tamošnji sindikalci tražili još početkom prošle godine, jer je u međuvremenu tu nekad primamljivu cifru obezvrijedila inflacija.

Ipak, oni će po svemu sudeći istjerati svoje.