U Fond solidarnosti grada Trebinja u 2017. godini je prikupljeno 566.000 KM po osnovu dobrovoljne solidarne članarine privrednih subjekata i ovaj fond je u potpunosti ispunio očekivanja, rekao je predsjednik Upravnog odbora Fonda Mirko Ćurić.



Đurić je naveo da su se solidarisala 124 privredna subjekata, zahvaljujući kojim je Fond sproveo programe na zadovoljstvo socijalnih kategorija, supružnika kojima su uplaćena sredstva za vantjelesnu oplodnju, porodilja, poljoprivrednika i drugih udruženja.
Nakon što su odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili izvještaj o radu Fonda od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, Ćurić je podsjetio da je Trebinje jedina lokalna zajednica koja ima ovu vrstu fonda koja obuhvata veliki broj građana.
On je istakao da je sve transparetno i da su svi podaci u bazama Fonda.
Govoreći o izvještaju, Ćurić je rekao da je iz Fonda solidarnosti za pomoć Narodnoj kuhinji, udruženjima osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženim građanima izdvojeno 74.000 KM, za novčanu naknadu roditeljima za 151 novorođeno dijete, djeci koja pohađaju područne škole i pomoć za šest porodilja 120.250 KM.
Pomoć je data i za 20 osnovaca bez jednog roditelja u iznosu od 7.000 KM, kako bi mogli da idu na ekskurziju.
Realizovan je i program podrške samozapošljavanja za 51 lice, za šta je iz Fonda izdvojeno 30.000 KM.
Prvi put obezbijeđena je i novčana naknada za 314 demobilisanih boraca, te za njihovo zapošljavanje i pomoć boračkim kategorijama, stipendije za djecu poginulih boraca i djecu ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije–za njih 73 iz Fonda je izdvojeno 86.034 KM.
Proširena prava iz socijalne zaštite finansirana su iz Fonda sa 71.585 KM, dok je finansiranje troškova vantjelesne oplodnje za šest bračnih parova Fond podržao sa 36.099 KM.

Na računu Fonda zaključno sa 31. decembrom 2017. godine je bilo 67.161 KM, dok na računu posebnih namjena ima 53.629 KM.
Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Gordan Mišeljić istakao je da je Fond pozitivna stvar koju je usvojila Skupština grada krajem 2016. godine.
"Najvažnije je da se zna da su sredstva upotrijebljena za ono za šta su bila i namijenjena", poručio je Mišeljić, koji je i direktor preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici".
On je napomenuo da je i ovo preduzeće uplatilo potpuni iznos u Fond solidarnosti.
Odbornici opozicionih političkih partija su istakli da je bilo neophodno da bude budžetsko, a ne zbirno izvještavanje.
Šef odborničkog kluba PDP–a Ljubiša Krunić je istakao da odbornici ove političke partije neće podržati izvještaj, ali da su svakako za veći natalitet.
On je smatra da izdvajanja nisu na dobrovoljnoj bazi, već da je riječ "o moranju privrednih subjekata da uplate novac".
Njegov stranački kolega Saša Borjan je rekao da je bilo potrebno Skupštini grada podnositi polugodišnji izvještaj o radu Fonda, a ne nakon 13 mjeseci.
"Zbog toga ne možemo pravilno vršiti nadzor nad radom Fonda solidarnosti", rekao je Borjan.
On je pozdravio odluke da se određenim udruženjima izvoji novac, posebno Bolnici Trebinje, ali da PDP smatra da je trebalo biti precizirano koliko je koje udruženje novca dobilo.
SRNA