Oko 39.000 registrovanih turista boravi u Herceg Novom koji ima oko 33.000 stanovnika, pa su u gradskoj Turističkoj organizaciji višestruko zadovoljni.


Posjeta je u avgustu bolja za oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu, sezona je počela ranije, a zvaničnu statistiku o broju prijavljenih turista prate i finansijski pokazatelji, barem kada je riječ o naplati boravišne takse.
Od ukupnog broja prijavljenih, u privatnom smještaju je oko 32.000, a u hotelima skoro 7.000 gostiju. O boljoj posjeti svjedoče gužve u saobraćaju i sve punije plaže duž hercegnovske obale.
Druga strana medalje na koju ukazuju vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina nije tako optimistična.
Skoro su jednoglasni u ocjeni da su prihodi i do 30 odsto niži nego u istom periodu lane. Nadaju se još da će avgust nadomjestiti loše julske rezultate.
Sezonom su zadovoljni u gradskoj luci na Škveru, posebno realizacijom dva Jaht vika koji su održani krajem jula i prvog avgustovskog vikenda.
Prema riječima direktora Agencije za gazdovanje gradskom lukom Boža Ukropine, minulog vikenda u hercegnovsku luku je sa 40 plovila stiglo više od 450 nautičara iz Amerike, Afrike, Australije i Evrope.
GUŽVA NA GRANICI
Na graničnim prelazima i dalje su veće gužve na ulazu u Crnu Goru nego na izlazu, a iz Granične policije saopštili su podatak da je tokom proteklog vikenda na graničnim prelazima Debeli brijeg i Kobila (sa Republkom Hrvatskom), Sitnici (granica sa BiH) i pomorskom graničnom prelazu u Zelenici registrovano 119.855 putnika, 31.492 vozila i 50 plovila.
ATV