U protekla dva i po mjeseca, koliko posluje Hercegovačka kuća u Dučićevoj ulici, kroz nju je prošlo nekoliko hiljada kupaca, turista i domaćih posjetilaca.
U ambijentalno uređenom prostoru prvog objekta ovakve vrste u Republici Srpskoj izloženo je preko 400 domaćih hercegovačkih proizvoda.


Na poslovanje ovog objekta ponosan je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda u čijem sastavu je Hercegovačka kuća, koji kaže da kupci imaju priliku da na ovom mjestu kupe domaće proizvode – trebinjsko vino, med, sir, džem, likere, sokove, ljekovito bilje, suhomesnate proizvode…
„Veoma smo zadovoljni radom Hercegovačke kuće – i prometom i posjećenošću, iako smo objekat otvorili na polovini turističke sezone. Svi poljoprivredni proizvođači, zbog kojih smo i otvorili ovaj butik domaćih proizvoda, takođe su zadovoljni. Zadovoljni su i kupci koji, kada jednom posjete ovaj objekat – ponovo se vraćaju“, ističe on.
Dutina precizira da su u ovom objektu izloženi samo domaći proizvodi koji su zdravstveno ispitani. Planiraju i da prošire svoje poslovanje i otvore objekate u Banjaluci i Beogradu, ali za jedan takav poduhvat neophodno je još dosta rada i novih dobavljača.
„Turisti koji svakodnevo posjećuju Hercegovačku kuću insistiraju na otvaranju ovakvih objekta i u drugim gradovima, gdje bi tokom cijele godine mogli kupovati domaće hercegovačke proizvode“, kaže Dutina.
On napominje da svakodnevno imaju kontakte sa novim dobavljačima, koji žele da ponude svoje prizvode u Hercegovačkoj kući.
Na dan otvaranja, ističe Dutina, imali su potpisane ugovore sa 20 kooperanata, čiji su se proizvodi našli na policama ove prodavnice, dok je sada taj broj narastao na njih šezdeset.
Hercegovačka kuća je i otvorena da pomogne domaćim proizvođačima da plasiraju svoje viškove proizvoda. Mi već imamo problem sa nedostatkom prostora, koji postaje pretijesan da izložimo sve proizvode koje nam nude naši dobavljači. Smatramo da neće biti problem da postojeći prostor proširimo ili otvorimo još jedan ovakav objekat na nekoj drugoj lokaciji u gradu ukoliko se za to ukaže potreba“, ističe Dutina.
U ovom prodajnom objektu, površine 60 metara kvadratnih, zaposlene su dvije radnice.
Radio Trebinje