U Službi hitne medicinske pomoći tokom prazničnih dana evidentiran je rekordan broj pregleda.


Svakodnevno je pregledano oko sedamdesetak pacijanata, a najviše njih je bilo sa upalom pluća, upalom uha, uglavnom kod djece, a bilo je dosta onih sa bronhitisom i povrijeđenih tokom upotrebe pirotehničkih sredstava.
Saša Borjan, ljekar Hitne medicinske pomoći, za Radio Trebinje kaže da su prethodnih dana, a posebno juče, zaposleni u ovoj službi imali pune ruke posla.
Simptomatologija pacijenata bila raznovrsna, a najviše je bilo onih sa upalom pluća. Borjan preporučuje svim sugrađanima koji duže vremena kašlju i imaju povišenu temperaturu da se obavezno jave ljekaru.
Slučajeva upale pluća zaista bilo dosta proteklih dana. Osim toga, imali smo veći broj upala uha kod male djece, pa je i roditeljima preporuka da čim se djeca požale na bol – da ih odvedu ljekaru da bi dobili adekvatnu terapiju. Imali smo i mnogo slučajeva bronhitisa i visokog pritiska“, kaže Borjan.
Hronični bolesnici bi trebalo da se pridržavaju prepisane terapije.
Javljali su se i pacijenti sa virusnim respiratornim infekcijama.
„To su respiratorne infekcije praćene temperaturom preko 39, kao i suvim nadražajnim kašljem i sekrecijom iz nosa. Obično taj kašalj je prisutan oko tri, četiri nedjelje uzrokovan različitim virusima. Ipak su sada neki neobično topli dani za ovo doba godine, pa je jedna od preporuka da pacijenti povedu računa o svom imunitetu“, kaže doktor Borjan i upozorava da se ne koriste pirotehnička sredstva – jer je bilo dosta onih koji su prethodnih dana zadobili ozbiljne povrede, posebno glave i ruka, dok su ispaljivali vatromete ili petarde.
„Imali smo dosta slučajeva i djece i odraslih sa opekotinama zadobijanim od petardi. A imali smo i slučaj odraslog čovjeka koji je zadobio povredu lica kada mu je vatromet eksplodirao u ruci. Zadobio je povredu usne sa obje strane. Zato bi sugrađani trebali voditi računa o upotrebi pirotehničkih sredstava da ne bismo imali još ovakvih pacijenata“, ističe dr Borjan.
Ljekar ističe da je veoma važno tokom ovih zimskih dana ojačati imunitet, uzimajući više voća i povrća, bogatih vitaminom C. Preporučuje i što više vremena provoditi na svježem vazduhu i umjerenu fizičku aktivnost.
Radio Trebinje