Do sada je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrovano 54 slučaja obolijevanja od korona virusa.

U zadnja 24 sata u HNK je registrovano 10 novih slučaja i to 5 iz Mostara, 4 iz Čitluka i 1 osoba iz Konjica.

Ono što zabrinjava kada je u pitanju Mostar, kako je rekao savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka, jeste da se pet novozaraženih u Mostaru za sada ne može svrstati u dosadašnje klastere koji su prisutni u Mostaru.

Kako je rekao neke osobe će se možda moći smjestiti u neki od klastera, dok se već sada zna za neke od novooboljelih da nisu bili u kontaktu sa osobama iz postojećih klastera.

Posebno zabrinjava ljekare situacija i u Čitluku gdje je virus korona registrovan u samostanu u kome živi preko 20 časnih sestara i fratara koje su imale svakodnevni kontakt za preko 60 osoba u Majčinom selu. U karanten je pored spomenute dvije ustanove stavljen i Župni ured u Međugorju.

Juka je u ime Kriznog štaba pozvao sve osobe koje su bile u bilo kakvom kontaktu sa spomenutim ustanovama u Čitluku i Međugorju da se odmah izoluju i jave ljekarima.

U HNK je do sada izdato 1546 rešenja o samoizolaciji, a izvršeno je oko 7000 nadzora. Od toga broja čak 720 u zadnja 24 sata. Policija je zabilježila u zadnja 24 sata pet prekršitelja samoizolacije i jedno kršenje policijskog časa.

Ono što je Juka sa mukom saopštio danas jeste preporuka Kriznog štaba kada su u pitanju tijela preminulih od korona virusa. Rekao je da se društva koja obavljaju ovu djelatnost moraju pripremiti jer u HNK ne postoji krematorij, te će se tijela ovih osoba morati ukopavati u posebnim vrećama i limenim sanducima.