44.jpg (67 KB)

Povodom 150 godina od rođenja srpskog pjesnika Jovana Dučića, ambasade Republike Srbije i BiH u Japanu danas organizuju svečano obilježavanje ovoga jubileja.

Obilježavanju u Japanu prisustvuju brojne visoke zvanice, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Japana, ambasadori i diplomate iz zemalja u kojima je Dučić službovao – Bugarska, Grčka, Portugal, Egipat, Turska, kao i predstavnici iz drugih zemalja.

Ističući zadovoljstvo što uvodne riječi o velikanu srpskog pjesništva polaze upravo iz Dučićevog rodnog Trebinja, učesnike skupa je, putem onlajn platforme, pozdravio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je rekao da o pjesniku najbolje govore djela – dugogodišnja služba u zemljama širom svijeta, kao i značajan književni opus koji je za sobom ostavio, a koja svjedoče da je Dučić, uz ostalu srpsku eminenciju, bio glavna pokretačka snaga kulturnog i društvenog razvoja srpskih zemalja.

„Svoju ljubav Dučić je podijelio na književnost i diplomatiju, a obje je vezao za rodno Trebinje i Hercegovinu. Izgradio je brojne spone između srpskog naroda i drugih zemalja, približavajući različite tradicije i kulture i predstavljajući svoj zavičaj u najboljem svjetlu. Bio je stanovnik svijeta, cijenjen u širokim dimplomatskim i književnim krugovima, vizionar, uvijek dostojni patriota, ali i iskreni prijatelj zemalja u kojima je radio i živio,“ rekao je Ćurić.

6-1024x493.jpg (66 KB)

Gradonačelnik je podsjetio i na to da je ova godina u Trebinju protekla u znaku jubilarnog obilježavanja 150 godina od rođenja Jovana Dučića, te da je istim povodom nedavno i Akademija nauka i umjetnosti Srbije upriličila svečano obilježavanje.

„Mi kao potomci smo se obavezali da slijedimo Dučićev put; da njegujemo kulturno nasljeđe, čuvamo starinu predaka, ali i da istovremeno idemo u korak sa vremenom i aktuelnim društvenim kretanjima. Slijedeći Dučićevu tekovinu, dobili smo današnje Trebinje u kome se ogleda spoj prošlosti i sadašnjosti, s uvijek otvorenim vidicima na budućnost,“ istakao je graonačelnik u obraćanju.

Pozdravne riječi uputili su i ambasador Srbije u Japanu Aleksandra Kovač te ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, a u okviru bogatog programa o Dučiću danas govore: predsjednik Nacionalne komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom prof. dr Goran Milašinović, direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić (onlajn obraćanje), profesor na katedri za srpski jezik i književnost Univerziteta Novi Sad prof. dr Gorana Raičević, kao i predsjednik Matice Srpske dr Dragan Stanić.

333-1024x553.jpg (72 KB)

Programom je predviđena i projekcija kratkog dokumentarnog filma o Jovanu Dučiću, kao i izložba o životu i radu slavnog pjesnika.