U Kazneno-popravnom zavodu Trebinje je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika iz ovog zatvora, Q.T., državljanina Narodne Republike Kine, proteklog vikenda.
KPZ Trebinje - Foto: RTRS

Ovo je danas saopšteno iz Ministarstva pravde Republike Srpske poslije završenog vanrednog inspekcijskog nadzora u ovoj ustanovi, nakon bjekstva kineskog državljanina. Dodali su da će ministar pravde u Vladi Republike Srpske razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda.

- Na osnovu izvršenog nadzora, koji obuhvata obilazak prostora odjeljenja pritvora, razgovore sa direktorom Zavoda i rukovodiocima službe obezbjeđenja i pritvorskog odjeljenja, kao i uvid u dokumentaciju i video snimke u vezi sa kritičnim događajem, zaključeno je da je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika - saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako su naveli, dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja.

- U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu, neadekvatnu organizaciju službe obezbjeđenja i rada u Zavodu te za blagovremeno izvršavanje poslova obezbjeđenja, na način kako je to propisano članom 9. stav 1. i stav 2. tačka 3) Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja - kažu u Ministartsvu.

Ministar pravde Miloš Bukejlović donio je rješenje kojim su naložene hitne mjere i rokovi za otklanjanje uočenih nepravilnosti, kao i prijedlozi i preporuke za unapređenje rada, na osnovu člana 68. stav 2. Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Podsjetimo, vanredni inspekcijski nadzor je obavljen po naredbi ministra pravde Republike Srpske, radi utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjegstva pritvorenog lica.