U Kruharima niče vinograd na 30 dunuma

SANSKI MOST - Na području sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, u toku je sadnja vinove loze i podizanje novog vinograda na površini od oko 30 dunuma zemljišta, a investitor ovoga projekta je Isak Tatarević, biznismen koji već dugi niz godina živi i radi u Austriji.

Tatarević je prije desetak godina vlastiti kapital uložio u posao sa vinogradarstvom, a vinovu lozu posadio je tada na površini od oko dva hektara. Pored toga, izgradio je i vinariju, a sada ima plan da na ovom prostoru izgradi smještajne kapacitete u cilju razvoja seoskog turizma.

"Mislim da Sanski Most posjeduje odlične resurse za turizam i uz malo truda i ulaganja mogla bi se napraviti lijepa priča. U proteklom periodu posao sa vinogradarstvom je opravdao očekivanja, naša vina su prepoznata u Bosni i Hercegovini, ali i u Austriji, gdje ih izvozimo", kaže Tatarević. Dodaje kako se u njegovim vinogradima uzgajaju sorte šardone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju, a od grožđa se pravi kvalitetno stono vino koje je već dobijalo brojne nagrade i priznanja.

Inače, Tatarević je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo cijeli radni vijek.

U Austriji posjeduje firmu za transport, ali se na nagovor austrijskih prijatelja odlučio na ulaganja u vinogradarstvo. Svoju ideju potom je pretočio u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina. Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da se još za vrijeme Austrougarske monarhije pokušalo unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju. Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi, kao što su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemljišnih parcela koje se nalaze na području općine Sanski Most. Inače, Tatarevićev vinograd je daleko najveći i jedan od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.