Da li možete da zamislite u 2023. godini decu koja žive u oronuloj kući, nemaju dovoljan broj kreveta, uče tako što moraju da upale agregat jer nemaju struju, kupaju se u koritu jer nemaju kupatilo?


Nažalost, ovo je svakodnevica velikog broja dece u Srbiji. Surovi uslovi u neadekvatnim objektima drastično utiču na kvalitet života i detinjstvo. Porodica Slavujević iz Jarebice kraj Loznice živi u takvom domu. Četvoro skromnih mališana Dejan (15), Danka (13), Nešo (10) i Stefan (8), pomalo su stidljivi i tužni. Deda Radovan, baka Olga, otac Slavko i majka Silvija sa decom – tri generacije u jednoj kući. Nemaština koja se prenosi sa kolena na koleno težak je usud ove porodice.

Od redovnih primanja imamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Uglavnom radim za nadnicu u šumi i bavimo se poljoprivredom. Imamo kokoške, patke, krave, ovce i svinje, pa deca uvek imaju šta da jedu. Nažalost, skoro sve drugo im fali – rekao je vredni otac Slavko.
Cela porodica spava u dva sobička. Deda u krevetu sa dva unuka, a baba sa unukom. U drugoj sobi spavaju otac i majka sa najmlađim sinom.

Sin Dejan je veoma vredan, najviše nam pomaže. Želeo bi da upiše veterinu kad završi srednju školu. Nešo je odličan đak i stvarno se trudi da i u ovakvim uslovima nauči sve šta treba. Danka bi volela da bude poslastičar. Ipak, da bi uspeli u svojim namerama, potrebna im je nova kuća, gde će imati normalne uslove za život – dodala je brižna majka Silvija.
Mali Stefan izneo je svoju najveću želju. Želju koja gađa u srce, kada se shvati da ovi mališani za toplu kuću, dečiju sobicu i bezbrižno odrastanje prosto ne znaju.

Ja bih najviše voleo da dobijem svoj krevet i puno ćebadi, da mi nikada više ne bude hladno!
Kada je nemaština velika, želje su skromne. NJima je najveća želja da im bude toplo. Pored nove kuće, značila bi im i prikolica za traktor, kao i jedna krava. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Slavujević.

Pozivamo sve dobre ljude da pomognu ovoj deci da ostvare svoje snove!