Anfilohije.jpg (271 KB)

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje sinoć je predstavljena knjiga "Hristos se rodi", autora Perice Đakovića, a riječ je o seriji božićnih intervjua koje je Đaković vodio sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem u periodu od 2014. do 2020. godine.

Đaković kaže da je zbirka intervjua "Hristos se rodi" svojevrsni nastavak knjige „Morački jasnovidac” i da mu je bila velika čast i zadovoljstvo da je mogao da završi 40-godišnju novinarsku karijeru sa ove dvije knjige.

On je dodao da je sa blaženopočivšim mitropolitom imao oko 20 velikih intervjua, a u knjigama je predstavljeno desetak.

"Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je bio čovjek koji je plenio, izuzetnog uma i intelekta, ovo što se sada dešava u Ukrajini, on je nagovijestio i 2017. godine pričao u intervjuu", rekao je Đaković.

On je istakao da su se intervjuima bavili svim temama, aktuelnim, političkim, društvenim, na koje je blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije imao odgovor.

O knjizi "Hristos se rodi", pored autora, besjedili su - sekretar Mitropolita Amfilohija, sveštenik Obren Jovanović, advokat Zoran Lazarević i dr Savo Niković.

Jovanović je rekao da je knjiga "Hristos se rodi" izuzetno dragocjena, te da će svi koji je budu čitali vidjeti da je u njoj veoma važno štivo, jer je riječ o najturbulentnijem vremenu u Crnoj Gori, srpskom narodu i čitavom hrišćanstvu.

"Mitropolit je bio glasnogovornik, on je te teme divno obrađivao i vidjeće čitaoci da je bio prorok svog vremena i da je neke stvari unaprijed sagledao i vidio i zato je onako glasno govorio, pa su se mnogi ljutili", naveo je sveštenik Jovanović.

On je dodao da je blaženopočivši mitropolit bio čovjek stasa i glasa, koji je znao šta radi, da je uvijek brinuo o drugima i govorio ono što je za dobrobit čitavog srpskog i svepravoslavnog naroda.

"To je jedan čovjek izuzetno velike širine, velikog Božjeg dara i njegova riječ se daleko čula. Spremaju se mitropolova izabrana djela u 36 knjiga, a ovo je jedan segment tog opusa", istakao je Jovanović.

U programu su učestvovali i guslar Nebojša Milanović i recitator Lazar Ambulija.

Predstavljanje knjige "Hristos se rodi", po blagoslovu Episkopa Zahumsko-hercegovačkog i Primorskog Dimitrija, organizovao je Kulturni centar. Trebinje.