U Ljubinju će se graditi solarna elektrana snage 80 megavata. Vrijednost investicije je 72.000.000 evra.


Sva dokumentacija je prikupljena, a projekat urađen. Solarna elektrana će biti izgrađena na izlazu iz Ljubinja prema Stocu. Čeka se da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva raspišu tender za izvođača.
„Mi smo već bili u kontaktu sa firmom iz Austrije koja ima sredstva i sigurni su investitori tog sistema. Ne traže nikakav podsticaj iz Vlade i imaju obezbijeđenu prodaju električne energije koju bi proizvodili“, potvrdio je za Herceg Televiziju načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić.
U ovoj siromašnoj hercegovačkoj opštini, poljoprivreda je u najvećem broju slučajeva izvor prihoda. Ovaj projekat je od velike važnosti, jer se kroz njega mogu obezbijediti dodatna sredstva u budžetu opštine.
„Mi imamo po osnovu povrata od proizvodnje električne energije 400.000 KM na godišnjem nivou što bi za našu opštinu značilo mnogo, jer nemamo drugih prirodnih resursa. Ovo bi riješilo mnoge probleme“, dodaje Krunić.
Načelnik Opštine Ljubinje očekuje da investitori odmah nakon završetka tenderske procedure krenu u realizaciju investicije.
Herceg TV