Poznati filmski režiser Emir Kusturica i grupa entuzijasta iz Republike Srpske organizovali su Međunarodno takmičenje izvođača patriotskih pjesama “KLOBUK 1806” čiji je cilj obnavljanje žanra patriotskih i rodoljubivih pjesama, ali i istorijskog i kulturnog nasljeđa pravoslavnih naroda.


U obavještenju organizatora navedeno je da je riječ o neprofitnom muzičkom projektu koji su sa Kusturicom osnovali predstavnik opštinske Uprave Bileća Nemanja Papić i direktor Ruskog kulturnog centra u Republici Srpskoj i BiH Mihail Bočkarev.
“Cilj takmičenja je učvršćivanje nacionalne svijesti i patriotizma, podizanje interesovanja za junačku istoriju bratskih naroda”, saopštili su organizatori i dodali da je riječ o danu sjećanja na herojstvo srpskog i ruskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i u bici na Klobuku kod Trebinja u vrijeme rusko-turskog rata 1806. godine.
Organizatori su istakli da je u vrijeme rusko-turskog rata 1806. godine na Klobuku poginulo više od 500 srpskih i ruskih vojnika, te da na ovaj način, između ostalog, žele da uspostave kulturne veza između Rusije i Republike Srpske.
Prva etapa Međunarodnog takmičenja u izvođenju patriotskih pjesama “KLOBUK 1806” biće održana 9. maja u Domu kulture u Bileći u 19.00 časova, a druga krajem oktobra.
Na učešće u međunarodnom takmičenju, koje je besplatno, pozvani su svi zainteresovani izvođači.
Svaki učesnik trebalo bi da izvede jednu patriotsku pjesmu na srpskom ili ruskom jeziku u trajanju od četiri minuta.
Prijavu za učešće na prvoj etapi Međunarodnog takmičenja u izvođenju patriotskih pjesama “KLOBUK 1806” treba poslati do 6. maja na i-mejl adresu: [email protected] ili [email protected]
Potrebno je napisati puno ime učesnika ili naziv kolektiva, repertoar ili naziv djela, puno ime rukovodioca, te naziv zemlje, grada ili opština, puno ime pratećeg rukovodioca, kontakt telefon, i-mejl adresu, broj mikrofona za vokalne izvedbe, te informacije o dolasku – datum, vrijeme i broj učesnika.
SRNA