Ustoličenje vladike Metodija u Đurđevim Stupovima (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
U manastiru Đurđevi Stupovi u Crnoj Gori završeno je ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja od 9 časova predvodio je patrijarh srpski Porfirije.

- Vladiko Metodije uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati dati živi odgovor, koji će biti najspasonosniji - rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga sveta ili da ima bilo kakve slične težnje.

- Ti koji to govore obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet - duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije", rekao je patrijah Porfirije.

Vladika Metodije /po rođenju Ljubiša/ Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće djete Milinka i Dragice.