Moskva - Foto: RTRS
U Moskvi će 14. septembra biti održana međunarodna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati nezavisnih međunarodnih komisija o istraživanju događaja u Sarajevu i Srebrenici tokom građanskog rata u BiH od 1991. do 1995. godine, saopšteno je iz Fonda Gorčakov.

Konferencija "Rezultati rada nezavisnih međunarodnih komisija: srpske žrtve u građanskom ratu u Sarajevu 1991-1995. godine i žrtve svih naroda na području Srebrenice 1991-1995. godine" biće održana u Fondu Gorčakova.

Na sajtu Fonda Gorčakova saopšteno je da konferenciju organizuju u saradnji sa Međunarodnim institutom za razvoj naučne saradnje, uz podršku Ruskog savjeta za međunarodne poslove.

Govornici na konferenciji biće predsjedavajući i članovi dvije nezavisne međunarodne komisije.

Konferencija će biti održana 14. septembra od 12.00 do 15.30 časova po moskovskom vremenu, a za učesnike koji nisu iz Moskve biće obezbijeđeno učešće putem Zum platforme.

U saopštenju se podsjeća da su komisije imenovane početkom 2019. godine, a da su posao završile krajem 2020. godine.

Komisije su, kako se navodi, činile grupe nezavisnih međunarodnih stručnjaka iz Rusije, SAD, Izraela, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Srbije, Australije, Nigerije, Japana.

Kao rezultat ozbiljnog i multidisciplinarnog rada stvoren je jedinstveni materijal koji se tiče vojnih, političkih, ekonomskih i psiholoških aspekata građanskog rata u BiH devedesetih godina, kao i njegove sadašnje posljedice.