Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović sastaće se danas u Mostaru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, sa kojim bi trebalo da razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i nastavku saradnje BiH sa tri susjedne zemlje.


U večernjim časovima ovim regionalnim liderima trebalo bi da se na radnoj večeri pridruže i druga dva člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i predsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Marinko Čavara.
"Osim brojnih tema, želio bih da razgovaramo i o tome kako naši susjedi vide budućnost jugoistočne Evrope, primarno BiH. Izložiću koncept koji bi omogućio da se u narednih pet-šest mjeseci ponovo probudi interes svih naših prijatelja za BiH, u kojoj je sveopšti zastoj", rekao je Čović za "Dnevni avaz".
On je najavio da će večeras sa Dodikom razgovarati i o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.
"Stoga ponovo pozivam sve koji žele dobro BiH, bez obzira na to da li su u poziciji ili u opoziciji i na ove naše turbulencije, negativnosti u našoj komunikaciji, da se držimo zajedno barem u ovom dijelu kada je riječ o spoljnoj politici", naveo je Čović.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić osim sa Čovićem, kako je sinoć najavio trebalo bi da razgovara i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Sastanak u Mostaru biće nova prilika da se pokuša ponovno uspostaviti regionalni dijalog. Nedavna događanja u BiH zabrinula su i evropske zvaničnike koji su izjavljivali kako je situacija napeta, a nestabilnost na Balkanu je veliki problem.
Izvor: SRNA/Avaz