Veliki broj vjernika iz Hercegovine, sa Kosova i Metohije, ali i hodočasnika iz drugih krajeva, došlo je da bi prisustvovalo svetoj liturgiji u spomen – crkvi Svetog Vasilija, u rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja, koju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije.


U besjedi prisutnim vjernicima, vladika Atanasije je kazao da je sveti Vasilije kao naš Mrkonjičanin, Hercegovac veliki božiji ugodnik, podvižnik i bog ga je proslavio i proslavlja i danas.


„Ovo je mjesto gdje je njegova kuća bila. Na tom mjestu je podignuta crkva. Blaženopočivši mitropolit Vladislav je uradio okvir crkve a mi smo je dovršili i još je dovršavamo. Danas je veliko slavlje jer ako Bog da plan je da se obnovi selo svetog Vasilija, da bude duhovni centar“.


Vladika je kazao da se sveti Vasilije javio likom na košćeli i time očigledno najavljuje svoje prisustvo ovdje.


„Pa se pojavljuje i na grobu njegove majke svetlosnim zrakom s neba. Kao što je trideset i neke godine kada je bio grob zarastao dole kod crkve svetog Nikole gdje je i kršten. Pa je seljak Mrkonjičanin tražio grob, išao kroz trnje i čuo glas sveštenika koji mu kaže da dođe. i Kada je došao bliže sveštenik je nesta. To je bio sveti Vasilije “.


Mnoga su njegova čudesa. Čudo je i to što su nam djeca sa Kosova i Metohije došla danas u svečevu slavu – priča vladika Atanasije i napominje da je Kosovo i Metohija ispunjeno novootkrivenim svetiteljima, mučenicima kakav je na primjer Hariton monah koji je postradao u Prizrenu 14. juna , strašne 1999. godine kada je nesrećni NATO ušao i okupirao Kosovo.


„Kosovo je okupirano i to je trebalo prvo reći i mi ne možemo okupiranu teritoriju da priznamo kao samostalnu- nikako“, zaključuje vladika Atanasije.


Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići kaže da je ovo veliki, bogougodan dan i da je sigurno da danas svi prisutni osjećaju veliku radost.


„Sam nam je svetitelj podario da dan bude prelijep uprkos tome što su sve prognoze govorile da će biti kiša. Nadam se da će dogodine biti još ljepše. Za mjesec dana bi trebalo da počnu radovi Duhovnog centra zahvaljujući Vladi Srbije i zahvaljujući predsjedniku Vučiću. U Mrkonjićima ima devetoro čeljadi koji stalno su tu a nekad nas bude i po sto, sto pedeset“, kaže Bošković.


Zaista je velika radost biti danas u Mrkonjićima i hvala svima na ovoj divnoj dobrodošlici – kaže Mile Simić sa Kosova i Metohije.


„Meni je ovo drugi put da dolazim. Snagu nam pruža ova velika ljubav koju vi osjećate prema nama i Kosovu i Metohiji. Ja zato kažem „Idemo u naše Trebinje.“, kaže on.


Liturgiji su prisustvovali predstavnici Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.


Nakon liturgije obavljeno je lomljenje slavskog kolača i upriličen kulturno-umjetnički program.


Svetog Vasilija Ostroškog, kao svoju krsnu slavu, danas je obilježio i trebinjski crkveni hor koji nosi ime svetitelja.


Izvor Radio Trebinje


Foto Trebinje Danas