U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Plemenito" koja promoviše srpsko kulturno nasljeđe, sa posebnim osvrtom na epohu srednjeg vijeka i istorijsku zaostavštinu iz tog perioda na prostorima Republike Srpske i BiH.



Izložbu je priredio autorski tim Udruženja istoričara "Dr Milan Vasić" iz Banjaluke koji čine Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.
Cilj postavke je preispitivanje postojećeg i izgradnja novog odnosa prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu kao jednom od strateških osnova Republike Srpske.
Asistent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Dejan Došlić naveo je da je izložba dio višegodišnjeg projekta udruženja "Dr Milan Vasić" koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda.
On je rekao da sadržaj izložbe govori o stvaralaštvu, kreaciji i estetskom bogatstvu jednog perioda koji je podijeljen u nekoliko cjelina - stećci, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa.
"Izložba govori o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima, a osim fotografija, prikazani su i crteži, skice, motivi, kao i pečati na istorijskim poveljama", naveo je Došlić.

Sinoćnjoj izložbi prethodilo je predavanje "Istorija srpskog pisma" koje je održala profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Jelica Stojanović, koja je istakla da je ćirilica jedinstveno, veličanstveno, neponovljivo i prepoznatljivo pismo.
"Malo pažnje poklanjamo onome što je najvažnije, a to je istorija srpskog jezika i pisma. Samo znanjem i širenjem znanja možemo na neki način spašavati i čuvati svoje nasljeđe, jezik i pismo", rekla je Stojanovićeva.
Izložbu i predavanje organizovalo je Srpsko udruženje "Ćirilica" u okviru projekta "Škola paleografije" čiji su polaznici bili studenti iz Nikšića i Banjaluke sa katedri za Srpski jezik i književnost i Istoriju.
SRNA