Istotija EZHP.jpg (350 KB)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je, u okviru sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, predstavljen drugi tom Monografije naše Episkopije „Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske“.

Paroh čapljinski jerej Marko Gojačić, koji je glavni koordinator i urednik drugog toma Monografije kaže da je kroz osam vijekova obuhvaćenih ovom knjigom, bilo mnogo značajnih mitropolita, episkopa, sveštenika, koji su obilježili taj period postojanja.

„Istoričari koji su se bavili ovom temom donijeli su presjek stanja i života naše Episkopije u tom periodu i uradili su vrhunsko djelo. Čini mi se da je ovo prvi put da je čitava istorija jedne Episkopije sažeta u jednu knjigu i to je jako značajno. Prošle godine je iz štampe izašao prvi tom Monografije, a u godinama koje su pred nama biće još i treći, četvrti i peti tom, tako da ovdje nije kraj i nastavljamo dalje sa radom“, dodao je jerej Marko Gojačić.

Dr Milan Gulić iz Instituta za savremenu istoriju ističe da je jedan tim ozbiljnih istoričara iz više institucija pokušao da u korice jedne knjige sažme 800 godina istorije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

„To nije bio lagan zadatak, ali su se ljudi toga prihvatili čistog srca, svjesni da rade nešto jako važno ne samo za Eparhiju, niti za Hercegovinu već uopšte za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. Rad je obuhvatio istraživanje u preko 10 arhivskih ustanova od Beograda, preko Sofije, Sarajeva, Mostara do Zagreba, autori su pogledali više desetina objavljenih dokumenata, više stotina članaka i rasprava kako bi napisali prvu pravu istoriju Eparhije ZHiP. Ovo je samo drugi tom petoknjižja i nadamo se da će ovaj projekat nastaviti svojom dinamikom. O tome koliko smo u svom poslu bili uspješni, sud će dati stručna ali i šira javnost, a mi danas, nakon pet godina od kako je pokrenut projekat tu knjigu iznosimo pred oči javnosti“, naveo je Gulić.

Promocija drugog toma Monografije naše Episkopije „Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske“ organizovana je u okviru trodnevnog sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija povodom dvije godine od njegove smrti.

Istorija EZHP.jpg (668 KB)