IMG_1547_resized_20230617_111417218.JPG (260 KB)

U Muzeju Hercegovine Trebinje danas je predstavljena knjiga za djecu „Tajni život muzeja“, autorke Jelene Kojović Tepić i ilustratora Dragoslava Malinića koji su priredili posebno izdanje prve knjige za djecu o Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Knjigu su predstavili direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i muzejski savjetnik Sarita Vujković i kustosi Muzeja Lana Pavlović i Isidora Banjac.

Vujković je istakla da je knjiga prilagođena za djecu uzrasta od 5 do 12 godina.

Ona je dodala da knjiga „Tajni život muzeja“ govori o životu 10 malih miševa koji otkrivaju kakav se tajni život odvija unutar zidina jednog muzeja a koji se kroz razne avanture upoznaju sa značajem institucije.

„Poseban akcenat stavljen je na prezentaciju muzejske kolekcije čiji su reprezentativni primjeri predstavljeni ilustracijama i tekstualnim objašnjenjima, sa ciljem da se djeci ukaže na bogatstvo kulturnog nasljeđa koje baštini naša institucija i na značaj njegove prezentacije i očuvanja“, navela je Vujković.

Nakon prezentacije održana je radionica „Budi i ti muzealac!“ za djecu, gdje su upoznati sa radom muzeja i muzejskih stručnjaka, kao i sa kolekcijom Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske čije reprodukcije se nalaze u knjizi „Tajni život muzeja“. 

Prethodno je knjiga promovisana u Manastiru Žitomislić.

IMG_1542_resized_20230617_111441669.JPG (277 KB)