Kultura na frontu 1(1).jpg (1015 KB)

U Narodnoj biblioteci Trebinje sinoć je otvorena izložba "Kultura na frontu - Kultura Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine", autorki Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović, bibliotekara u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Autor izložbe Milijana Bojić rekla je da je ova izložba nastala povodom 30 godina od stvaranja Republike Srpske, te da predstavlja pregled kulturnih događaja u periodu 1992-1995 godine.

"Koristili smo za ovu izložbu dnevnu štampu i časopise, i ovdje se na 23 Foreksa nalaze najznačajniji događaji iz tog perioda", rekla je Bojićeva.

Ona je istakla da je Narodna biblioteka Trebinje u tom periodu radila u teškim uslovima, ali je opstala i danas je poznata ustanova.

Izložba doprinosi širenju znanja o istoriji nastanka Srpske i o tome šta se dešavalo srpskom narodu u tom periodu, što je od velikog značaja za buduće generacije.

Ova izložba pokazuje i da je, uprkos svemu i svima, srpski narod uspijevao da stvara i da se duhovno "ne ugasi".

Cilj je i da se pokaže da nije postojala samo umjetnost sa tematikom rata nego da je ona univerzalna, te da je moguće stvarati izuzetna djela sa optimističnim ili "neutralnim" temama i u ratno vrijeme.

Kultura na frontu(1).jpg (971 KB)

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja za kulturu grada Trebinja Slađana Skočajić koja je rekla da je u periodu rata u gradu živjela duhovnost i kultura.

"Velike poruke su nastajale u ratnim vremenima, kao što je poema `Jama` koja je napisana 1942. godine, koja je bila poklič, a ne poziv na rat", rekla je Skočajićeva.