IMG_20230531_191511_resized_20230531_071601310.jpg (326 KB)

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je predstavljena knjiga ,,Vila sa Čakora” autorke Nede Đukić Borojević, posvećena mučeničkom stradanju devetnaestogodišnje djevojke Branke Đukić koju su na Čakoru 2. septembra 1975. godine svirepo ubila dvojica Albanaca sa Kosmeta, dok se vraćala iz škole.

Autorka je koristeći mnoštvo izvora, svjedočenja i sjećanja napisala dramsku priču o vasojevićkoj odivi.

Kako kaže, iako daleko od svojih predaka Đukića – Vasojevića, našla je u svojoj duši mjesto da isplače i oplače ovu strašnu čakorsku tragediju.

„Moje deseto najnovije književno ostvarenje je dramska priča sa osam činova. Neobična i tužna priča, savremena tragedija srpskog naroda koja nas i do današnjeg dana prati. Branka je ubijena pucnjem u glavu. Ostavljenu na putu pronašao je otac Rade, kada je pošao u prodavnicu. Kasnije, na suđenju za ovaj zločin, Rade je uspio da kradom unese pištolj u sudnicu i ubije jednog od Albanaca, kojem je suđeno za ubistvo. Albanci su na suđenju priznali zločin izjavivši da bi opet učinili isto, jer je riječ o Srpkinji“, navela je Đukić Borojević.

O knjizi su pored autorke govorili prof. dr Slavoljub Đukić i novinar i publicista Gojko Knežević.

Gost večeri bio je guslar Nikola Kosović, član Guslarskog društva „Luka Vukalović“ iz Trebinja.

Neda Đukić Borojević, rođena je u Velikoj Sočanici, i do sada njen potpis nose brojna prozna i poetska djela, a za neka od njih je i nagrađena. Član je udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, „Matice Srpske“, kao i više književnih klubova i kulturno – umjetničkih društava u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

IMG_2268_resized_20230531_071420652.JPG (420 KB)