Nakon sastanka članova Episkopskog savjeta SPC sa premijerom Duškom Markovićem utisak je da su litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori sve brojnije dok je vjerni narod još odlučniji. Tako da se u nedelju širom zemlje vidio pravi rezultat susreta.
pg-litije-narod.jpg

Naime, poslije petočasovnog sastanka u petak i zajedničko saopštenja dvaju strana, činilo se da je određeni pomak u razovorima ipak moguć.

To se međutim raspršilo gotovo istog dana porukom šefa DPS-a Mila Đukanovića da ne odustaje od namjere da pravi sopstvenu crkvu, dok je Mitropolija sa svoje strane takođe saopštila da se litije nastavljaju još jače i još brojnije.

O kakvom se nivou nepovjerenja radi vjerovatno najbolje govori ocjena vladike Joanikija koji je razgovore sa crnogorskom Vladom uporedio sa pregovorima koji su naši preci nekada vodili sa agama i begovima, napominje Sputnik.

Rezultat svega je da je u nedjelju po opštim procjenama viđeno rekordno prisusto građana na molebanima i litijama.

Portaprol Nove srpske demokratije Marko Kovačević za Sputnjik ocjenjuje da narod sa razlogom nema povjerenja u Vladu Crne Gore, te da je rijetko ko uošte i očekivao neku dobru vijest nakon sastanka predstavnika države i crkve.

„Pokazalo se, međutim, posle samog sastanka, da su iz režima jedino željeli da malo otupe oštricu narodnog nezadovoljstva i eventualno smanje broj učesnika litija kroz neki vid prikaza da je dogovor moguć i da je Crkva ta koja je nešto popustila. Tu podlu namjeru režima su prozrele i naše vladike i narod, pa je u nedelju stigao odgovor u vidu najbrojnijih litija do sada u svim gradovima“, kaže Kovačević.

On je, međutim uvjeren da aktuelna pat pozicija između države i crkve u Crnoj Gori sve više ukazuje da je režim Mila Đukanovića već propustio svaku priliku da se ova situacija riješi dogovorom koji bi rezultirao povlačenjem ili izmjenama spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"I sami svjesni toga upadaju u živo blato insistiranja na primjeni sramnog Zakona protiv SPC. Naša Crkva se ponaša mudro, smireno i dostojanstveno, sabirajući iz nedelje u nedelju sve veći broj vjernika na svojim molebanima i litijama. To je ono što neutrališe svaki pokušaj Mila Đukanovića da nekako ugasi litije", smatra Kovačević, koji nema dilemu da izlazak iz aktuelne krize sada može donijeti samo smjena vlasti u Crnoj Gori.

Podsjetimo, iz Mitroplije istovremeno takođe poručuju da ne odstupaju od temeljnih principa, iza kojih je stao "narod“ a oni glase da je izglasani Zakon neustavan, i kao takav izuzetno štetan i za Crkvu i za Crnu Goru, zbog čega razlozi za okupljanja nikako nisu prestali.