niksicccc.jpg

U nedjelju se održavaju lokalni izbori u Nikšiću. Glasači biraju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu, a onda će skupštinska većina birati prvog čovjeka ove opštine.

U  trci za lokalnu vlast "biračku volju" testiraće šest lista. Prvi na listiću biće "Evropski tim za Nikšić" koji predvodi Đukanovićev DPS, drugi "Narodni pokret" (Miodrag Daka Davidović), a treći SDP- ov "Srcem za Nikšić" . Koalicija "Za budućnost Nikšića" predvođena DF-om četvrta je na listi, "Crno na bijelo" peta , a šesta koalicija je "Mir je naša nacija" koju predvode Demokrate.

Lokalni izbori u Nikšiću, prvi poslije parlamentarnih na kojima je vlast nakon 30 godina izgubila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića,  privukli su pažnju šire javnosti, jer će tada biti jasnije da li je 30. avgusta  prošle godine DPS zaista otišao u opoziciju.

Inače , Nikšić je do sada bio „tvrdo“ uporište DPS-a, a to je i rodni grad Mila Đukanovića.  Izbori se održavaju u jeku tenzija i skoro svakodnevnih incidenata.

Analitičari smatraju da DPS nema šansu da više vlada ovim gradom. Procjene su da će imati solidan rezultat, ali da neće imati sa kim da koaliraju.

S druge strane, procjenjuje se da su favoriti izbora Koalicije "Za budućnost Nikšića" predvođena DF-om i "Mir je naša nacija" koju predvode Demokrate.

marko-momo-nk.jpg1.jpg

I Marko Kovačević nosilac liste "Za budućnost Nikšića",  kao i Momo Koprivica nosilac liste „Mir je naša nacija“ vjeruju u apsolutnu dominaciju na izborima.

Ko će biti „jači“ reći će građani koji će svojim glasom u nedjelju odlučiti ko će zastupati njihove interese u narednim godinama.

 Marko Kovačević naglašava da je njihov cilj, naravno nakon stvara uslova za bolji i prosperitetniji život građana Nikšića,  usposatvljanje  bliske  saradnje sa susjednim Trebinjem, Bilećom i ostalim istočnohercegovačkim opštinama sa kojima je Nikšić oduvijek imao bratske odnose, koje je Milov DPS pokušavao da uništi.

Nikšić je grad koji je nekada bio veoma blizak Hercegovcima koji su bili i naslonjeni na ovaj dio Crne Gore. Međutim, u proteklih skoro dvije decenije - sve se promijenilo. Najbolje se osjetilo u dijelu naroda koji je bio naklonjen Đukanovićevim novim trendovima i udaljavanju od svega što se dovodilo u vezu sa srpskim narodom i crkvom. Koliko su u tom svom maniru nekog odijuma prema svemu što je srpsko daleko otišli pokazalo je i hapšenje i zatvaranja vladike Joanikija i osam sveštenika u maju prošle godine nakon litije povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Pad Đukanovićevog DPS, na parlamentarnim izborima krajem avgusta prošle godine donio je topliji talas u odnosima prema srpskom narodu gdje god on bio.

Ukoliko taj topliji talas zahvati i Nikšić onda bi taj odnos sa Hercegovinom mogao da bude kakav je i nekada bio- blizak i bratski.

U svakom slučaju- u nedjelju birači  imaju priliku da glasaju za bolju budućnost Nikšića.