Duško Milunović - Foto: RTRS
U Nevesinju će u nedjelju, 8. novembra, biti obilježeno 28, odnosno 26 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavio je danas predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačnih ratova Duško Milunović.

Programom obilježavanja "Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine" u 11.30 časova predviđeno je služenje pomena i polaganje vijenaca i cvijeća kod spomenika na Trgu slobode, a u 11.40 časova otkrivanje biste komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Milunović je rekao da je 8. novembra 1992. godine počela Prva mitrovdanska bitka, za koju je bio mobilisan kompletan vojni potencijal muslimansko-hrvatskih snaga iz Hercegovine, kao i regularne snage Hrvatske vojske, sa ukupno 40.000 pripadnika, a operacijom je komandovao Janko Bobetko /tadašnji načelnik Generalštaba Hrvatske vojske/.

- Na našoj strani nalazila se Nevesinjska brigada, koja je u punom sastavu imala 4.000 boraca, a na liniji odbrane nalazilo se 1.500 boraca ujutro 8. novembra, kada je na njihove položaje izvršen snažan artiljerijski napad sa ciljem da njime razbiju linije odbrane i stvore mogućnost za brz prodor u istočnu Hercegovinu - izjavio je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je herojskom odbranom boraca Nevesinjske brigade koji su se zadesili na položajima kada je počeo napad, te pristizanjem ostalih boraca te brigade, kao i dobrovoljaca, ofanziva razbijena.

Milunović je rekao da je ukupno poginulo 412 boraca Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je neprijateljska strana imala više stotina poginulih.

On je rekao da su Drugu mitrovdansku ofanzivu izvele jedinice takozvane Armije BiH, tako što su kroz položaje Nevesinjske brigade u pozadinu ubacile oko 900 vojnika.

- Smatrali su da će faktorom iznenađenja uspjeti da unište naše snage i da, isto kao što je planirano u Prvoj ofanzivi, pokore čitavu istočnu Hercegovinu. To im se nije ostvarilo, njihove snage su bile desetkovane i veliki broj mrtvih ostavili su na našoj teritoriji, dok su na našoj strani poginula 24 borca i četiri civila - naveo je Milunović.

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.