Mitrovdanske bitke - 1992. i 1994. godine bile su među najznačajnijim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i presudne za odbranu srpske Hercegovine i Republike Srpske, a žrtve koje su date obavezuju da se gradi Srpska kao dobro mjesto život, poručeno je danas sa obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je borba hercegovačkog naroda ušla u istoriju.
"Oni isti koji su slijedili ideologiju /ustaškog vođe Ante/ Pavelića i htjeli da zapadno od Drine ne bude Srba, spriječeni su u slobodarskoj Hercegovini. Mi smo 1992. godine imali deset puta jačeg neprijatelja, ali potomci hrabrih Hercegovaca su odbranili svoje domove", naveo je Savanović.



On je naglasio da su zato Nevesinje i Nevesinjska brigada proglašeni herojima - Nevesinje je dobilo Orden zastave Republike Srpske, a brigada Orden Nemanjića.
Savanović je podsjetio da je u Nevesinjskoj brigadi poginulo 476 boraca.
"Zato mi imamo zavjet da to ne smijemo zaboraviti i da Srpsku moramo čuvati i jačati, jer je to jedini način da opstanemo zapadno od Drine", rekao je Savanović.
Ministar poljoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je ovo važan dan za istoriju Nevesinja.
"Nevesinje je za Vladu Srbije jako važno. Vlada Srbije je po sporazumu o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom, a poštujući integritet BiH, pomogla više projekata, među kojima je obnovu Doma kulture u Nevesinju", rekao je Nedimović.



Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan podsjetio je da je juče dodijeljeno devet medalja posthumno, a da je predsjednik do sada posthumno odlikovao 1.740 boraca.
"Mitrovdanske bitke na sjajan i simboličan način govore o karakteru rata. Mi smo 23 godine nakon rata u poziciji da dokazujemo svijetu da je srpski narod vodio odbrambenu, patriotsku i oslobodilačku borbu. Ovdje je mnogo jači agresor napao narod, koji je branio svoje kuće", rekao je Karan.
On je naglasio da žrtve koje su date obavezuju da se gradi Republika Srpska kao dobro mjesto život.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić konstatovao je da je na obilježavanju mitrovdanskih bitaka prisustvovalo malo boraca.
"To je poruka Boračkoj organizaciji i vlasti da su borci nezadovoljni i da se mora nešto raditi na poboljšanju položaja boraca, ali i boljoj i efikasnijoj organizaciji BORS-a", rekao Savčić.
Savčić je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ čestitao krsnu slavu, uz želju da buduća obilježavanja dočekuju u boljem položaju.
Vladimir Mihalovič iz Fonda podrške strateškoj bezbjednosti Rusije /FSSB/, koja je pobratimska organizacija sa Boračkom organizacijom Nevesinje, prenio je pozdrave ruskog naroda i predsjednika Rusije Vladimira Putina.



"Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda seže stotinama godina. Mi razumijemo vašu želju za slobodom", rekao je predstavnik FSSB-a i podsjetio da su ruski dobrovoljci pomogli srpskom narodu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Načelik opštine Nevesinja Milenko Avdalović rekao da je Mitrovdan urezan u pamćenje svih Nevesinjaca i sinomim je za slobodu i stradanje.
"Sloboda ne dolazi bez stradanja. Srbi iz Hercegovine su stradali za mnoge vladare, a u ovom ratu ginuli su za svoju državu i napravili su vojničku pobjedu koja je rezultirala stvaranjem Republike Srpske", rekao je Avdalović.
On je dodao da će Nevesinje biti vječno ponosno na svoje poginule borce.
Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Republika Srpska.
U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750.



Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.
Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.
Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, u sačinjene od boraca iz Nevesinja, Gacka i Bileće.
Dvodnevnu manifestaciju povodom Mitrovdana organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.


Izvor: Srna