Povodom Mitrovdana - Dana opštine Nevesinje, biće održana manifestacija u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.
Nevesinje - Mitrovdan - Foto: SRNA

Molitveno sabranje počinje Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja, koju će služiti vladika Dimitrije.

Potom će kod Spomenika slobode biti služen pomen i položeno cvijeće.

Vijenac će biti položen i kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, nakon čega su predviđeni obilazak Spomen-sobe i svečana akademija.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac i jedan civil, a u drugoj 1994. godine 26 boraca od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se svake godine na Mitrovdan svi u Srpskoj, a posebno u Nevesinju i Hercegovini sa posebnim emocijama sjećaju Mitrovdanskih bitaka kada su odbranjeni ne samo Nevesinje, već i istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Dodik je naglasio da se miješaju tuga i radost, ponos i poštovanje, jer je riječ o velikim i veličanstvenim bitkama za koje je cijena bila previsoka, nažalost, 64 poginula borca i oko 900 ranjenih.

- Upravo zbog svih srpskih junaka koji su položili svoje živote danas ne smijemo dozvoliti da izgubimo ni dijelić Srpske. Zato se danas borimo i ne damo našu imovinu, šume, rijeke, polja, našu policiju, našu Republiku - naglasio je Dodik.