U NEVESINJU  PROSLAVLJEN SPASOVDAN
 

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg obilježili su danas krsnu slavu Spasovdan.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

spas 171

Vladika Dimitrije je poručio vjernicima da u radosti i ljubavi proslave praznik i otvore svoje srca pred Gospodom.

– Pazite i čuvajte jedni druge, a to ćete najbolje postići ako ljubite Gospoda - rekao je Dimitrije, naglasivši da treba da se okrećemo svjetlosti i ljubavi i odričemo mraka.

spasovdan72


Čestitku sveštenstvu i sugrađanima uputio je i načelnik opštine Milenko Avdalović. On je svoju besjedu posvetio upokojenom episkopu Atanasiju za koga je rekao da je podizao pravoslavne svetinje i Srbima iz Hercegovine ulijevao hrišćansku nadu i vjeru. Građanima je poručio da budu složni najavljujući napredak za ovu lokalnu zajednicu.

– Očekujemo da narednih mjeseci uz pomoć vlada Republike Srpske i Srbije uradimo dosta dobra za narod Nevesinja – istakao je Avdalović.

spas 181

 

U porti Sabornog hrama pripremljeno je posluženje i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi KUD-a „Nevesinje“ i etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“.

Slavskim svečanostima prisustvali su crkveni velikodostojnici, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.

spas 165

spasovdan64

spasovdan69