Veliki broj Nevesinjaca okupio se na Badnje veče u porti hrama Voznesenja Gospodnjeg gdje je obavljeno osvještanje i nalaganje badnjaka. Večernju liturgiju služio je vladika Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. Svetkovina koja simbolizuje zajedništvo, ljubav i slogu i najavljuje dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika protekla je u lijepoj atmosferi.
Vladika Dimitrije poželio je Nevesinjcima srećno i blagosloveno Badnje veče, poručivši im da svoju ljubav usmjere prema Bogu i bližnjima.


− Našu vjeru obnavljamo pokajanjem, a ljubav prema bližnjima obnavljamo Hristom − rekao je Dimitrije. Poručio je vjernicima da budu pristupačni jedni drugima i da čine dobra djela.
Čestitku sveštenstvu SPC i okupljenim građanima uputio je i načelnik opštine Milenko Avdalović.

− Daj Bože da iskre od badnjaka ugriju sve vas i vaše bližnje i da dan Hristovog rođenja dođe na zdravlje, radost i sreću u svaku nevesinjsku porodicu – poručio je Avdalović.


Prije bogosluženja na Gradskom trgu je organizovan tradicionalan doček badnjaka iz nevesinjskih sela. Svečana litija prošla je gradskim ulicama i zaustavila se u porti Sabornog hrama gdje je obavljeno nalaganje badnjaka. Narodno veselje nastavljeno je uz posluženje i zvuke izvornog narodnog melosa. Priređen je i vatromet.
Božićna liturgija u Hramu Voznesenja Gospodnjeg u Nevesinju počeće u 4 časa. Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputiće se kućama gdje će uz bogatu trpezu dočekati polaznika, koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.


Izvor: Radio Nevesinje