Trebinje - Šeranić - konferencija o medicinskim sestrama i tehničarima - Foto: SRNA
Izgradnja nova bolnice u Trebinju veoma je značajna i očekuje se da će tu biti otvorena nova radna mjesta i usluge, koje se traže u regionu, istaknuto je večeras na otvaranju dvodnevne konferencije o medicinskim sestrama i tehničarima u Trebinju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će se raditi na unapređenju stručnosti medicinskih sestara i tehničara i na njihovom približavanju pacijentima, posebno kroz koncept sestrinstva u zajednici.

Šeranić je na skupu povodom 12. maja - Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara izjavio novinarima da je neophodna standardizacija sestrinske prakse, kao što je slučaj i sa ljekarskom praksom, da bi svi građani u Srpskoj imali isti kvalitet zdravstvene zaštite.

On je čestitao Dan medicinskih sestra i tehničara, te istakao da je njihova uloga bila veoma značajna tokom protekle epidemije virusa korona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ukazao je na značaj izgradnje nove bolnice u Trebinju, te zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću i resornom ministru Šeraniću koji su predložili taj projekat u Trebinju.

- Očekujemo da će bolnica biti izgrađena u predviđenim rokovima i da će se tu otvoriti i nova radna mjesta jer smo opredjeljenja da treba da uvedemo i nešto novo i komercijalno što se traži u regionu, budući da je Trebinje turistički grad i da ostvarimo i dodatni prihod - rekao je Ćurić.

Ćurić je napomenuo da je kongresni turizam sve aktuelniji u Trebinju, što pokazuje i ovaj skup medicinara, navodeći da je to još jedna potvrda da je neophodno izgraditi kongresni centar i realizovati slične projekte.

On je naglasio da su medicinske sestre i tehničari dali veliki doprinos i nadljudskim naporima pomagali oboljelima tokom epidemije virusa korona, te da je grad pripremio i prigodne poklone za zdravstvene radnike Doma zdravlja u znak zahvalnosti za njihov predan rad u prethodnom periodu.

Na konferenciji učestvuju predstavnici svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, a medicinskim sestrama i tehničarima uručeni su i prigodni sertifikati.

Na skupu će biti riječi o doprinosu medicinskih sestara/tehničara unapređenju zdravstvene zaštite u Srpskoj, o unapređenju sestrinske profesije sa predstavljanjem rezultata resornog ministarstva, kao i o značaju andragoških vještina za medicinske sestre/tehničare.

Na konferenciji učestvuju i predstavnici Trebinja, trebinjskog Doma zdravlja, Bolnice Nevesinje, Filozofskog fakulteta Banjaluka, te "Projekta jačanja sestrinstva u BiH".