Frankofoni 5.jpg (252 KB)

U okviru Dana frankofonije, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je organizovan koncert u čast Žaku Brelu pod nazivom „Umirući“.

Jasmin Bašić, bosanskohercegovački tenor, u pratnji svojih prijatelja i kolega iz Narodnog pozorišta Sarajevo, soprana Katarine Kikić Marić i pijaniste Aide Mušanović Arsić, trebinjsku publiku uveli su u čarobni svijet muzike Žaka Brela.

Žak Brel (Belgija, 1929. – Francuska 1978.), rodonačelnik moderne šansone, muzici je ostavio nezaboravne pjesme poput: Ne me quitte pas, Amsterdam, Le Moribond, La valse à mille temps, Vesoul, La Chanson des vieux amants…

Mušanović Arsić kaže da im je bila izuzetna čast nastupati u Trebinju i da su oduševljeni sa trebinjskom pozorišnom salom.

„Publika je imala priliku da čuju neke od najljepših sanšona svih vremena. Koncert je veliki omaž Žaku Brelu. Hvala svima koji su podržali ovaj projekat. Nadam se da je publika doživjela jedno neobično veče, jer se francuska sanšona ne izvodi tako često. Sami koncept večerašnjeg izvođenja je malo drugačiji, gdje kolega Bašić glumi Brela, kao neka vrsta igrokaza, puta kroz njegov život i djelo“, navela je Mušanović Arsić.

Frankofoni.jpg (354 KB)

Benjamin Sturtevagen, šef Diplomatske kancelarije Belgije u Sarajevu je istakao da se Dani frankofonije obilježavaju u martu, navodeći da je francuski jezik bitan, da ga govori 300 miliona ljudi, između ostalog i u Belgiji.

„Trebinje smo izabrali za predstavljanje ove manifestacije, jer u Sarajevu ima mnogo kulturnih događaja. Sigurno je da ćemo se vratiti u vaš grad da ponovimo ovaj događaj“, rekao je Sturtevagen.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja kaže da je vizija grada Trebinja da do 2030. godine bude najpoželjniji i najljepši mali grad na zapadnom Balkanu, te da im uzor u tome može biti grad Briž u Belgiji.

"Francuski jezik se u Trebinju uči više od 100 godina koliko postoji Gimnazija. Trebinjska publika je probrana i zahtjevna, ali sigurno je da će večeras iz ove sale izaći zadovoljna, jer su došli referentni umjetnici", rekla je Skočajić.

U okviru Dana frankofonije, u trebinjskom bioskopu sinoć je prikazan film „Francuski ministar“ autora Bertrana Tavernijea.

Dane frankofonije organizovali su diplomatska kancelarija Kraljevine Belgije, u saradnji sa francuskim institutom Valoni Brisel i Kulturnim centrom Trebinje.