IMG_20231019_101920_resized_20231019_101953872.jpg (237 KB)

U okviru kampanje „Budi zdrava“, u Zdravstvenoj ustanovi „Ultramedika“, danas su počeli besplatni ultrazvučni pregledi dojki koje organizuje Udruženje građana „Nada“ iz Trebinja.

Kako je planirano, u okviru kampanje, koja je dio preventivnih aktivnosti Ružičastog oktobra- Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, koju finansira kompanija „Avon“, biće pregledano 60 žena.

Koviljka Komnenić, predsjednik Udruženja građana „Nada“ ističe da oni ove aktivnosti provode u cilju podizanja svijesti žena o važnosti očuvanja zdravlja.

„Bolja edukacija i informisanost o važnosti samopregleda, redovnog ultrazvuka i mamografije, može na duže vrijeme dati rezultat većeg broja otkrivenih slučajeva bolesti u ranoj fazi, kada je proces liječenja mnogo bolji“, kaže ona.

Rak dojke je, ističe, godinama rastući problem koji uzima mnoge živote bez obzira na starosnu dob.

„Rano otkrivanje raka dojke je najbolji način da se očuva život i zdravlje žene. Rano otkrivanje, dijagnostika i liječenje su ključ daljeg ishoda bolesti. Važno je da su žene svjesne rizika koji nosi ova bolest i veoma je važno da imaju samopouzdanje, znanje i vještinu da, ako primijete bilo kakvu promjenu, adekvatno reaguju i odmah se jave ljekaru“, navela je ona.

Plema Boljanović, specijalista radiolog „Ultramedike“ ističe da su preventivni pregledi vrlo bitni.

„Za mlađe osobe od 40 godina se preporučuje ultrazvučni pregled, a poslije 40 mamografija, jednom u dvije godine. Mlađe osobe do 40 godina, trebalo bi jednom u šest mjeseci ili jednom godišnje da obave ultrazvuk dojke“, navodi ona dodajući da se na ovim organizovanim pregledima vrlo često utvrde neke promjene na grudima kod žena.

Udruženje građana „Nada“ okuplja preko 150 članova, među kojima je 25 onih koje su oboljele od karcinoma dojke.

Glavna misija ovog udruženja je borba protiv malignih bolesti, usvajanje pravilnih stilova života te olakšavanje oboljelima proces liječenja.