U okviru četvrte međunarodne likovne kolonije “Kolo”, sinoć je u Muzeju Hercegovine otvorena retrospektivna izložba slika pod nazivom “Anatomija mitologije” Lojzea Kalinšeka, slikara i likovnog pedagoga iz Slovenije.


“Ove slike predstavljaju presjek mog stvaranja u posljednjih 20 godina. Mitologija mi puno znači u istraživanju umjetnosti. Od školske, moderne umjetnosti ja sam pošao unazad u antiku i otkrio je”, kaže Kalinšek.


Arhaični crtež, zemljane boje, maštovitost predstava pečat su autorovog izraza.


Više od 40 izloženih radova rađeno je tehnikom akril na papiru, koja je, kako priznaje, njemu naročito bliska.


“Sa ovom tehnikom sam ‘na ti‘. Lakša je i za transport od akrila na platnu. Sviđa mi se ova tehnika, mislim da svoje emocije mogu bolje prenijeti nego na platnu”, pojašnjava slovenački slikar.


Pred nama, u Dučićevoj sali, među antičkim artefaktima, iskrsavaju slike Adama i Eve, Medeje, Afrodite, Odiseja, Penelope, simboli jabuke i plodnosti.


“Moje slike su se divno uklopile u ovaj enterijer. Počastvovan sam što su upravo ovdje izložene, među eksponatima koji su stari nekoliko hiljada godina”, kaže Kalinšek.


Svoje stvaranje, koje je nastajalo od Slovenije do Kine, Indije i Haitija, naziva magijskim ekspresionizmom.


Trebinjem i Trebinjcima je oduševljen.


“Prvi put sam ovdje, divno se osjećam u Trebinju, kao u raju. Ljudi su dobri i otvoreni. Sačuvajte ovaj grad i njegovu prirodu”, poručio je Kalinšek, koji je do sada imao više od 80 samostalnih i oko dvije stotine grupnih izložbi širom svijeta.


Izložbu je otvorio Miomir Mišo Vemić, akademski slikar iz Nikšića, Lojzeov dugogodišnji prijatelj.


“Fascinirao me spoj Lojzovih slika i enterijer Dučićevih eksponata, njegove slike kao da su iz zemlje iznikle, nevjerovatna je njegova metafizika, figuracija koja odiše patinom. Ponosan sam što sam Lojzeov prijatelj, njegova likovnost je obogatila ovu koloniju”, istakao je Vemić.


Humanitarna aukcija slika


U okviru kolonije “Kolo”, večeras će u Muzeju Hercegovine biti održana aukcija slika učesnika kolonije, a sav prihod namijenjen je pomoći u liječenju oboljelog dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja.


Aukcija počinje u 20 časova, a sat kasnije koncert će održati trebinjska rok grupa “Krugovi u žitu”.


U radu kolonije učestvuje 26 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Francuske i Španije, koji će stvarati u inspirativnom ambijentu Muzeja Hercegovine do subote, 8. juna, kada će zajedničkom izložbom predstaviti svoja djela nastala na višednevnom kreativnom druženju.


RT