IMG-21f61dac7ea323bddbeb03b57972fef1-V.jpg (170 KB)

Povodom Svjetskog dana zdrave hrane, koji se obilježava 16. oktobra, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ pripremili su brojne specijalitete napravljene od zdravih, domaćih proizvoda, a sve u cilju podizanja svijesti o značaju zdrave ishrane.

Učiteljica Gorica Škoro, jedan od organizatora ove akcije kazala je da su za sve učenike, roditelje i nastavnike pripremili štand sa zdravom hranom.

„Pored štanda se nalazi kutija, gdje svi koji žele mogu ostaviti simboličan prihod, a od prikupljenih sredstava biće kupljeno voće za djecu naše škole koja su u izolaciji. Zbog epidemiološke situacije, ove godine smo skromnije obilježili ovaj događaj, ali će uskoro biti gotova izgradnja naše ljetnje učionice, u kojoj ćemo organizovati ovu, ali i niz drugih aktivnosti. Akcenat je stavljen na zdrav doručak i mi apelujemo da djeca prije početka nastave obavezno doručkuju, kako bi u školu došla puna snage i energije. Skrenuli smo im pažnju na to koliko je zdrava ishrana bitna za pravilan rast i razvoj, jer kako kažemo zdravlje na usta ulazi“, rekla je Škoro.

IMG-c23ff290c65586d9262401341566cf3f-V.jpg (139 KB)

Nađa Jokanović, učenica četvrtog razreda ove škole sa mamom je pripremila kašu od borovnica i poručila koliko je bitna zdrava ishrana.

„U kašu smo stavile borovnice sa Ozrena, ovsenu kašu i malo meda, a ja inače za doručak jedem ovakve kaše. Važno je da se zdravo hranimo, da jedemo voće, povrće, meso jer nam to pomaže da živimo lijepo i da nemamo problema“, istakla je Nađa.

Takođe učenici četvrtog razreda Petar Popara, Emilija Šegrt, Ivan Petrović i Petra Pajić kazali su da se zdravo hrane, ali ponekad vole da voće i povrće zamijene redom čokolade i kesicom čipsa.

„Danas obilježavamo Dan zdrave hrane i donijeli smo grožđe, mandarine, kolač sa višnjama i brojne druge zdrave namirnice. Zdrava hrana nam pomaže da se ne debljamo i da budemo jači“, poručili su oni.

Pavle Ćorović i Anastasija Anđelić, učenici petog razreda, takođe su sa svojim roditeljima pripremili zdrave obroke i donijeli u školu, kako bi se počastili sa drugarima.

„Hraniti se zdravo znači da jedemo voće i povrće, da unosimo više vitamina. Ponekad pojedemo i nešto nezdravo, ali u umjerenim količinama“, dodali su Pavle i Anđela.

IMG-3fee4f84ae07f234ef508279b30a3dc3-V.jpg (207 KB)