Tokom prva tri mjeseca ove godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje povećan je broj migranata za 31 odsto u odnosu na isti period prošle godine.


Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je, na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare, istakao da se u narednom periodu, kada vremenske prilike budu povoljnije, očekuje veće prisustvo migranata na području Hercegovine pa će nastaviti sa pojačanim aktivnostima praćenja migrantskih kretanja.


„Migranti predstavljaju problem. Njihovo kretanje je tokom ljepših dana intenzivnije. Mi imamo saradnju sa Graničnom policijom BIH i MUP RS ima sporazum o zajedničkoj saradnji i tako djelujemo. Pratimo kretanja i imamo pojačane kontrole. Prema podacima Granične policije BiH imamo povećanje ilegalnog prelaska isključivo sa Crnom Gorom“, naveo je Laketa.


On je dodao da je evidentirano i nekoliko krivičnih djela koja su počinili migranti.


„Evidentirana su dva slučaja krađe automobila, ta vozila su nađena i vraćena vlasnicima“, rekao je Laketa.


On je istakao da je stanje bezbjednosti od početka ove godine zadovoljavajuće, te da su krivična djela smanjena za 25, a broj saobraćajnih nezgoda za 31 odsto u odnosu na prošlu godinu.


„Broj prekšaja po javnom redu i miru je povećan za 27 odsto, ali su to prekršaji koji su policajci dokumentovali na terenu tokom provođenja pojačanih aktivnosti i vezani su za točenje alkohola licima u pijanom stanju i maloljetnim osobama i uznemiravanje građana bukom. Zaplijenjeno je 248 kg marihuane, kao i akcizna roba u vrijednosti od 45.000 maraka“, naveo je Laketa.


Petar Kozjak, načelnik Sektora policije je istakao da je tokom protekla tri mjeseca iz saobraćaja isključeno 343 vozača, zbog vožnje u alkoholisanom stanju, neprilagođene brzine vožnje i vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom.


„Isključeno je 255 vozača po dejstvom alkohola, što je za 65 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, te 66 vozača koji nisu imali vozačku dozvolu“, rekao je Kozjak.


On je naveo da će nastaviti da pojačano kontrolišu saobraćaj, a posebno će pažnja biti usmjerena na tehničku ispravnost vozila i kontrolu vozača motocikala i mopeda i upotrebu zaštitnih sredstava.


Bojan Dabić, načelnik Sektora kriminalističke policije je rekao da je u ovoj godini evidentirano 60 krivičnih djela i to 51 iz opšteg kriminaliteta, šest privrednog i tri krivična djela iz bezbjednosti javnog saobraćaja.


„Rasvijetljeno je 20 krivičnih djela i to 19 od ove godine i jedno iz prethodne. Nedležnim tužilaštvima je podneseno 48 izvještaja protiv 58 lica, i to 56 muškaraca i dvije žene“, dodao je Dabić


.U ovoj godini evidentirana su četiri maloljetnika koji su izvršili šest krivičnih djela.


Izvor Radio Trebinje