Foča - Sa 150 automobila "pežo 205", na Tjentište će u petak, 4. avgusta, stići više od 400 mladih Francuza, članova organizacije "Jurop reid", koji putujući Evropom otkrivaju znamenitosti zemalja kroz koje prolaze.


Za 23 dana, Francuzi će i ove godine obići 20 zemalja Evrope, a na Tjentištu, gdje će boraviti jednu noć, doček im spremaju Nacionalni park "Sutjeska" i Turistička organizacija Foča.

"Biće smješteni u Omladinskom kampu, gdje će večerati, prespavati, doručkovati i ujutro nastaviti za Crnu Goru. Stižu u poslijepodnevnim časovima, a kao dobrodošlicu organizovaćemo rok koncert grupe žMešž iz Sarajeva", kaže Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča.
Francuzi već četvrtu godinu organizuju putovanje Evropom i to isključivo automobilom nacionalne klase, koji je jedan od simbola njihove zemlje i za koji su posebno emotivno vezani, a iz godine u godinu se povećava broj učenika.
"Prve godine obilazili su Evropu sa četiri automobila, druge sa 15, a prošle godine sa 69 automobila. Naredne godine im je cilj da obiđu Evropu sa 300 automobila", rekao je Mandić.
Prošle godine, Francuzi su prenoćili u Foči na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba "Sutjeska", a ovog puta poželjeli su da se malo više zadrže u Nacionalnom parku "Sutjeska", kroz koji su tada samo prošli.
"Ovo je odlična promocija turističke ponude opštine Foča, a sami Francuzi su, kada su dolazili u provjeru rute, istakli da im je ovo najinteresantniji predio", naveo je Mandić.

Na put dug oko 10.000 kilometara, učesnici "Vožnje kroz Evropu" krenuli su 29. jula iz Francuske, preko Švajcarske, Italije, Austrije, Slovenije, a u BiH stižu sa hrvatskog primorja. Iz Foče će put nastaviti prema crnogorskom primorju i dalje preko Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije i zemalja centralne Evrope, zatvarajući krug do Francuske.
Iz Turističke organizacije Foča pozvali su mlade iz Foče i okolnih opština da dođu u petak na Tjentište i da uživaju u rok koncertu i druženju sa Francuzima.
Glas Srpske