Trebinje - Foto: RTRS
Aerodrom u Trebinju Srbija će izgraditi do kraja naredne godine, kada bi trebalo da polete prvi avioni sa ovog aerodroma do Beograda i obrnuto.

Projekat je rezultat dogovora zvaničnika Srpske i Srbije, a ovoj temi u Beogradu su razgovarali ministri saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i ministarka građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Vlada Republike Srpske pomoći će da ovaj ambiciozni projekat bude završen u planirano vrijeme. To se odnosi na plansku dokumentaciju i izdavanje potrebnih dozvola.

- Da aerodrom zaživi punim kapacitetom i mi svi da imamo tu privilegiju da distancu između Beograda i Trebinja veoma lako premoštavamo da to bude vazdušni most između jednog naroda, Srba sa ove i one strane Drine - rekao je Zoran Popović ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Pomoćnik ministarke za urbanizam i prostorno planiranje Srpske Dragan Jevtić istakao je da će se aktivnosti koje slijede ubrzati.

- Dogovorili smo dinamiku, do petka smo dogovorili da se odredi tačna lokacija aerodroma, a to povlači svu sljedeću proceduru - dodao je Jevtić.

Na prvom sastanku radne grupe dogovorena je dinamika rada, a već do petka biće određena lokacije piste prvog aerodroma u Hercegovini. Operativno će raditi mali timovi, a ministri će o izgradnji razgovarati jednom mjesečno.

- Bile su potencijalne tri lokacije, a sada smo dogovorili jednu. Ta lokacija je na području grada Trebinja , mjesto Mionići - rekao je Mirko Ćurić gradonačelnik Trebinja.

Ovaj infrastrukturni projekat znači bolji život građana Srpske, ali i jače i bolje povezivanje srpskog naroda.

- Ono što je poseban specifikum da ćemo u decembru naredne godine za 40 minuta maksimalno ići od Beograda do Trebinja i obrnuto , ali nije to samo veza Beograda i Trebinja, to je veza Trebinja i sa ostalim dijelom regina i cijelim svijeom jer će na taj aerodrom moći da slijeću i drugi avioni koji voze po raznim dijelovima Evrope i svijeta - rekla je Zorana Mihajlović ministarka građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije.

I ovaj infrastrukturni projekat povezaće Srbe sa obje strena Drine kao i budući autoput Sremska Rača-Kuznin i 11 mostova preko Drine, među kojima i most Bratunac-Ljubovija.