Vladika Joanikije pušten na slobodu (foto: Luka Zeković) -
U nikšićkom Osnovnom sudu u petak će početi suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama.

Tužilaštvo vladiku i sveštenike tereti da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred - litiju ulicama grada.

Sveštenicima se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Sudski postupak protiv Joanikija i sveštenika Slobodana Jokića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoje Kneževića, Mirka Vukotića, Vasilija Brborića, Dragana Krušića i Nikole Marojevića, vodiće sudija Igor Đuričković.

- Ukoliko budu ispunjeni procesni uslovi za održavanje pretresa, na istom će vladika i sveštenici iznijeti svoju odbranu povodom optužbe za krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Ne postoje razlozi za isključivanje javnosti u ovom predmetu, pa će biti omogućeno prisustvo novinarima koji će neposredno biti u prilici da vide i čuju šta će se desiti na tom pretresu i javnost o tome izvijeste - rekao je Vijestima advokat Sava Kostić.

Joanikije je prije nekoliko dana rekao da oni ne bježe od suđenja i da će ispoštovati sve institucije.

- I dalje osjećamo da smo učinili najbolje u tom momentu što se moglo učiniti. Želio bih da to bude mirno i bude kako božija i ljudska pravda zahtijeva. Naravno, znam da je narod povrijeđen i da je to doživio kao udar na svakoga vjernika pojedinačno - izjavio je Joanikije prije nekoliko dana za TV Vijesti.

Nakon hapšenja, njemu i osmorici sveštenika bilo je određeno zadržavanje do 72 sata. U Nikšiću, ali i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Tokom jednog od protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac.

Pušteni su nakon isteka 72 časa, a dočekalo ih je nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli sat nakon ponoći.