Hoće li, kada i pod kojim uslovima biti nastavljen kreditni aranžman za revitalizaciju agregata u elektrani "Trebinje 1", preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici, sa njemačkom KFV bankom?

Ni tri mjeseca poslije, iz njemačke Vlade nema potvrdnog odgovora. Projekat revitalizacije sprovodi se u okviru programa “Pauer 3”.

Treća i četvrta faza su u poodmakloj realizaciji, tender je završen, ocijenjene ponude dvije kompanije. U HET-u čekaju stav KFV-a. Saradanja je stopirana, sve aktivnosti su na "stendbaju". Kvartalni izvještaji šalju se u Njemačku, bez odgovora s druge strane, jer se tamošnja Vlada još nije izjasnila o projektima u fazi realizacije. Prvobitno je bila planirana revitalizacija jednog, pa naknadno druga dva agregata u HE Trebinje 1. Vrijednost radova je oko trideset miliona maraka.

- Stručno osoblje HE "Trebinje 1" je bilo za varijantu revitalizacije sva tri agregata, da bi imali unificiranu opremu. Takav je tenderski postupak - rekao je izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove ZP HET, Trebinje Ilija Tamindžija.

Uslova za prekid saradnje, za sada, nema. Tamindžija je potvrdio da HET neće odustati od plana, jer "proizvodni život" HE "Trebinje 1" zavisi od revitalizacije agregata, njemačkim ili vlastitim novcem.

- U svakom slučaju, i ako prekinemo taj proces sa KFV, HET će donijeti najbolju odluku. Imamo načina, imamo dodatne prihode, novi ugovor o međusobnim odnosima daje nam za pravo da revitalizaciju uradimo vlastitim sredstvima - dodao je Tamindžija.

Elektrana nije pogonski ugrožena. Preduzeće je za šest mjeseci ostvarilo proizvodnju za dva odsto manju u odnosu na plan.

- Glavni i jedini uzrok neostvarenja u opdnosu na plan jeste hidrologija. Dotoci u hidroakumulaciju "Bileća" su manji za 35 odsto - izjavioj e izvršni direktor za upravljanje sistemom, ZP HET, Trebinje Milan Mitrović.

Iako je vode u Akumulaciji "Bileća" nešto manje u odnosu na plan, trenutno su u pogonu svi agregati u sastavu HET-a. Proteklih dana saradnja je ostvarena i sa PHE Čapljina.

- Mi smo, u okviru sistema ERS, uvijek na usluzi, i zalihe vode koje imamo, vjerujem da će odgovoriti do jeseni, do prvih većih dotoka, koje možemo očekivati - naveo je Mitrović.

Izvjesniji razvoj situacije u vezi sa revitalizacijom, može se očekivati do jeseni. Tada je planiran i remont postrojenja i opreme, da bi elektrana spremno dočekala zimsku proizvodnju.