screen-10.50.32[29.09.2022].jpeg

U Trebinju od ponedjeljka počinje s radom Agromediteranski smjer Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj smjer će biti smješten gdje i ostale visokoškolske ustanove u ovom gradu, u jednom od bivših paviljona nekadašnje vojne kasarne koja je odavno adaptirana za prosvjetno-obrazovne ustanove, a objekat je opremljen i svim potrebnim učilima i nastavnim sredstvima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pojašnjava da je za adaptaciju prostora i opremu Vlada RS obezbijedila 150.000 maraka, dok je grad Trebinje uložio 30.000 maraka u učionički dio.

-Nakon što nam je Vlada Republike Srpske, zajedno sa Univerzitetom Istočno Sarajevo, pomogla i u ranije urađenom projektu, ali i opremanju namještajem i ostalim nastavnim sredstvima, a u vlasništvu Agrarnog fonda imamo i ogledna polja na kojim se odmah može početi raditi, naši studenti u ponedjeljak, s novom školskom godinom, ulaze u učionice, a mi im u Trebinju želimo najtopliju dobrodošlicu- kaže Ćurić.

On napominje da niti želi, niti ima ovlaštenja da se miješa u nastavni plan i program fakulteta, ali da će Gradska uprava u svom punom kapacitetu pružiti Poljoprivredom fakultetu podršku i u odvijanju procesa kabinetske, ali i praktične nastave.

To će, kako dodaje, ovu visokoobrazovnu ustanovu uključiti i u razvoj samog Agrarnog fonda – od profesora i studenata će dobijati smjernice o ciljevima kojim treba ubuduće da se kreću, ali će i Agrarni fond biti tu da, osim oglednog zemljišta, izađe u susret fakultetu i studentima u svakom drugom pogledu.

Veliki broj studenata na tri postojeća trebinjska fakulteta potvrda je da je ovo jedan od poželjnijih gradova za studiranje u regionu, a osim ljepote grada, podneblja, klime, studente privlače i stipendije koje im nudi Gradska uprava.

-Grad Trebinje od ove godine daje stipendije studentima prve godine sa sva tri postojeća fakulteta u gradu, bez obzira na mjesto prebivališta, a u narednim godinama pravo na tu stipendiju ostvarivaće samo oni s prebivalištem u Trebinju, ali sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo – Agromediteranski smjer stipendiraćemo studente sve četiri godine, pa će, osim brucoša, pravo da konkurišu za stipendije imati i svi studenti narednih godina studija bez obzira na to gdje imaju prebivalište- precizirao je Ćurić.

Osim toga, Gradska uprava studentima obezbjeđuje besplatne članarine u biblioteci, besplatne termine za odlazak na zatvoreni bazen i za niz drugih kulturno-rekreativnih aktivnosti.