Na ulazima u BiH u ponedjeljak,prema podacima Granične policije BiH,  registrovana je 8.941 osoba, od čega je 4.456 državljana Bosne i Hercegovine.granica-ulazak-bih.png

Na izlazima iz BiH registrovano je 6.486 osoba, od čega su 3.194 domaća državljanina.

Na osnovu Zakona o strancima (prijetnja javnom zdravlju) odbijen je ulazak za 18 stranih državljana.

Savjet  ministara BiH je u nedjelju veče  donio je odluku, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Tom odlukom zabranjen je ulazak stranim državljanima na područja s intenzivnom transmisijom korona virusa iz provincije NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Svim državljanima BiH koji dolaze iz inostranstva od ponedjeljka se izdaje rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Kontrolu na graničnim prelazima vrše sanitarni inspektori koji na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obavještavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti.

Da li je moguće iskontrolisati obaveznu samoizolaciju hiljade ljudi koji su samo u ponedjeljak ušli u BiH? A, koliko će ih tek ući u narednom periodu...Odgovornost i disciplina pojedinca u cjelokupnoj situaciji je neophodna, ali- da li smo mi narod koji poštuje pravila t je već veliko pitanje.