Grupa zaljubljenika u staru njemačku vestern kinematografiju boravi ovih dana u Trebinju.


Njemački entuzijasti tragaju za lokacijama, svjedočanstvima učesnika, fotografijama i predmetima sa snimanja filmova nastalih po popularnim književnim djelima Karla Maja, za čije scene su šezdesetih godina prošlog vijeka često korišćeni trebinjski „vestern“ pejsaži.
„Znamo da je između 1963. i 1968. godine nekoliko filmova snimljeno na ovom području. Filmovi o Vinetuu, njih četiri, su snimani ovdje. Takođe i drugi filmovi iz kinematografije Zapadne, a kasnije i Istočne Njemačke, koristilo je ovo područje za snimanje dijela scena, a po mom mišljenju, to se odnosi bar na polovinu filma koji su snimani u ovo vrijeme“, kaže za Radio Trebinje Štefan fon der Hajden, novinar koji za njemačke magazine piše članke na temu filmova snimljenih po romanima Karla Maja.


Petočlana ekipa u Trebinju boravi tri dana u obilasku terena u Popovom polju, Zupcima i drugim „filmskim“ lokacijama na području Trebinja.
„Nakon 50 godina bilo je teško naći ta mjesta gdje su snimani filmovi. Umnogome se promijenio krajolik, poput rijeke čije su obale u međuvremenu betonirane, vegetacija je na nekim lokacijamaznačajno izmijenjena, ali ima i pejsaža koji su potpuno isti kao i na snimcima od prije pola vijeka. Bio sam veoma impresioniran kada sam to vidio“, kaže Fon der Hajden.
On dodaje da su filmski projekti u to vrijeme iziskivali aganžman i velikog broja statista, zbog čega vjeruje da je mnogo ljudi iz Trebinja i okoline bilo dio filmske ekipe.
„Mi tražimo ljude kod kojih su još žive uspomene i koji imaju ponešto sačuvano iz tih filmova, kao što su fotografije sa scena snimanja ili svoje fotografije u kostimima. Želimo da sačuvamo sve što je vezano za ove filmove“, kaže on.
U potrazi za svjedočanstvima o vremenu kad je i „Vinetu bio Trebinjac“, ekipa je posjetila i Muzej Hercegovine, tražila i „lokalne“ novinske članke i sačuvane foto arhive vezane za snimanje trebinjskih vesterna, ali imala priliku i da razgovara sa našim sugrađanima koji još pamte ovo vrijeme.
„U jednom ovdašnjem restoranu pričali smo sa gostima i imali smo sreću da se neki od njih sjećaju snimanja ovih filmova još dok su bili djeca. Jedan je čak imao i malu drvenu strijelu sa snimanja, sa kojom se igrao kao dječak. Zato, ako neko ima, ne samo informaciju, već i fotografije, bilo kakav predmet koji čuva kao uspomenu sa tih filmova – mi smo spremni da platimo, kaže Fon der Hajden za Radio Trebinje.
Radio Trebinje