Njegovo preosveštenstvo episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje brojnog sveštenstva, služili su danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

prebilovci-obiljezavanje.jpg

Vladika Atanasije je u besjedi naglasio da su Prebilovci novi Jasenovac.
- Krst nositi nama je suđeno. Mi smo krstom zakršteni i krst nosimo od Jadovna na Velebitu do Kosova i Metohije - rekao je vladika Atanasije.
Vladika Atanasije istakao je da Srbi danas idu za svojim mučenicima, ne zato što su ljubitelji stradanja, već krsta koji vodi u vaskrsenje.
Episkop Dimitrije je u besjedi istakao da se od osveštanja hrama u Prebilovcima sve promijenilo.
- Od žrtava, ovih mučenika naučili smo da preobrazimo našu bol i tugu u život, vjeru, radost i bogobojažljivost. Ovaj hram je kao slika našeg unutrašnjeg preobraženja, naše nalaženje Hrista vaskrslog i njegove pobjede nad smrću - rekao je vladika Dimitrije.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski poručio je da iz bola i tuge uvijek treba da se rodi život.
- U srcu svom da bol i tugu preobrazimo vjerom u Hrista, u pobjedu svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom i onda će biti plodovi kao što je ovaj hram. Mržnja nikad ne donosi dobro i ona oduvijek uništava i one koji mrzimo, a i nas same razgrađuje - rekao je vladika Dimitrije.
Šesti avgust je svakako datum koji bi trebla da bude trajno urezan u kolektivno sjećanje, ne samo Prebilovčana ili Hercegovaca, nego cijelog srpskog naroda.obiljezavanje-prebilovci.jpg
Samo u Prebilovcima na zvjerski način ubijeno je 820 mještana- najviše žena i djece.
Nezapamćeni ustaški zločin ponovljen je 1992. godine, kada su pripadnici HVO minirali kriptu sa kostima žrtava koje su bile izvađene iz jama i sahranjene.
U hramu Hristovog Vaskrsenja, u kojem su stradalnici napokon našli počinak, dan u njihovu čast obilježava se Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije. Stigao je u Prebilovce veliki broj vjernika, hodočasnika i potomaka žrtava iz cijelog svijeta.
Tu su da se pomole i prisluže svijeće za nevino stradale.
U prvim danima avgusta 1941. godine, ustaše su na kućnom pragu ubile ili žive u jamu Šurmanci, bacile više od 800 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece.
Patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine hram Vaskrsenja Hristovog koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.
Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.
Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. godine sahranjene u kripti hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.
Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.
Večeras će biti otvorena i izložba ikona Sveti novomučenici jasenovački i svjetlost vaskrsenja, radova sestrinstva manastira Jasenovac.