Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen) -
Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv virusa korona.

- Koliko znam, jutros je, prvi put u svijetu, registrovana vakcina protiv virusa korona - rekao je Putin na sastanku sa članovima Vlade.

On je istakao da zna da vakcina djeluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provjere.

Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vrijeme.

- Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno - masovna proizvodnja ovog lijeka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, o čemu sam već govorio više puta, svi koji žele mogli da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika - rekao je Putin.

Ruski lider takođe je zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini i istakao da je to veoma važan korak za cijeli svijet.

On je dodao da je njegova kćerka testirala ovu vakcinu.

- Jedna od mojih kćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Poslije prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to - rekao je Putin.

On je izrazio nadu da će i druge zemlje, slijedeći Rusiju, napraviti vakcine protiv virusa korona i da će se na svjetskom tržištu pojaviti dovoljno preparata koji će moći da se koriste.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema posljednjim podacima, u svijetu je do danas zaraženo više od 20 miliona ljudi, od čega je više od 739 hiljada umrlo.